Logo
Print this page

Seminar: "Kako sebe kontrolisati u različitim životnim situacijama sa aspekta nauke i vjere?“

, Published in Dijaspora Featured

U subotu, 24.11.2018. godine, u švedskom gradu Malmo je održan edukativni seminar za žene na temu "Kako sebe kontrolisati u različitim životnim situacijama sa aspekta nauke i vjere?"

Seminar je realizovan uz podršku odbora džemata Malmo te uz saradnju sa glavnim imamom IZBUŠ-a Idriz ef. Karaman. Organizatorica seminara je hodžinica Merjema Jašarević, koja je ujedno mualima i koordinatorica ženskog dijela džemata Malmo.

Gošće su ovog puta bile prof. dr. psih. Anela Hasanagić, univerzitetski profesor na Univerzitetu u Zenici i prof. Adna Zulić, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ Sarajevo.

Pored džematlijki domaćeg džemata, na seminaru su učestvovale i džematlijke drugih džemata Švedske (Halmstad, Jončeping, Vekše, Trelleburg i Eslov).

Na samom početku seminara prisutnima se obratila organizatorica koja je istakla važnost okupljanja na ovakvim seminarima, te najavila da će se ovakvi seminari održavati svakog mjeseca u džematu Malmo.

Doktorica Hasanagić je učesnicama približila naučni pogled na emocije te vladanje istim. Objašnjen je ispravan način nošenja sa pozitivnim i negativnim emocijama te njihovo ispoljavanje. Nakon zajedničke radionice i razmjene iskustava psihologinja je istakla da postoje naučna istraživanja koja su dokazala da vjera pomaže ljudima u hantiranju negativnih emocija te doprinosi u građenju zdrave ličnosti.

U drugom dijelu seminara se prisutnim obratila prof. Adna Zulić koja je objasnila poimanje emocija u Islamu. Profesorica je spomenula važnost ispoljavanja emocija i dijeljenje istih sa okolinom. Neke emocije su veoma poželjne, kao što je stid, ljubav, sažaljenje itd., dok postoje i one koje vjernici treba da drže "pod kontrolom", a to su između ostalog zavist i bijes. Kao potkrepu je profesorica navela razne ajete i hadise, te primjere iz života poslanika. Neki od spomenutih hadisa:

Ebu Hurejre.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Ne zavidite jedan drugome, ne podižite cijenu (robe) jedan drugom , ne mrzite se međusobno, ne okrećite jedan drugom leđa (ne svađajte se) ne namećite se u kupovini, nego budite prava braća, Allahovi iskreni robovi. Musliman je muslimanu brat. On ga neće oštetiti niti potcijeniti, niti ga na cjedilu ostaviti. Takvaluk je ovdje - i pokaza na svoje grudi, tri puta.

- "Dosta je čovjeku zla da omalovažava svoga brata muslimana. Sve što je vezano za muslimana je haram drugom muslimanu: njegova krv, njegov imetak i njegova čast." (Muslim)

„Nije snažan onaj koji (u hrvanju) sve obara, već je snažan onaj koji se u srdžbi zna savladati.“ (Buharija)


Hatidža Muratović-Huzeirović

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB