Logo
Print this page

Seminar za žene: Bolest nije kraj

, Published in Dijaspora Featured

Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj je u subotu, 1.12.2018. godine u džematu Jončeping organizovala seminar o raku dojke i prevenciji istog, pokazjući da prepoznaje važnost edukovanja džematlijki o raznim temama.

Gošća predavačica je bila profesorica geografije te osnivačica „Udruženja oboljelih i liječenih žena od raka dojke“, Enisa Zulović. Profesorica je također supruga te majka troje djece i to je kao što ona kaže njena najvrijednija titula na ovome svijetu. Ona je i autorica dvije knjige pod nazivom „Bolest nije kraj“ i „Novi početak“. Naime ove knjige su nastale kao produkt njene duge borbe sa ovom opakom bolešću, a u svrhu edukacije žena i razbijanja sve češćih tabua vezanih za ovu temu.

Na seminaru je učestvovala i psiholog Azra Lokvančić koja je, dok je živjela u BiH, radila skupa sa Enisom. Ona je u jednom emotivnom govoru opisala Enisu i njenu borbu te kazala:

„Onaj koji ima Gospodara nije sam. Enisi je snaga vjere pomogla da bude ovdje gdje je danas“.

Nakon govora psihologinje Lokvančić prisutnima se obratila profesorica Zulović koja je ukratko opisala svoju borbu, koja traje već punih šest godina. Ona je istakla da u Federaciji BiH svaka četvrta žena boluje od raka dojke, te da su to poražavajuće činjenice. Sa učesnicama je podjelila svoje poglede na život i ono što joj je davalo snagu kroz borbu protiv bolesti.

Između ostalog je citirala slijedeći hadis: “Kada se čovjek, vjernik ili vjernica razbole, tom čovjeku, vjerniku ili vjernici Allah dž.š. pošalje četiri meleka prije bolesti. Jednom od meleka Allah dž.š. naredi da mu oduzme snagu, pa mu melek po Allahovom dž.š. naređenju oduzme snagu pa on postane slab i iznemogao. Allah dž.š. naredi drugom meleku da mu oduzme osjećaj za slast hrane. Trećem meleku naredi da mu uzme svjetlost negovog lica, pa mu lice bude žuto. Četvrtom meleku Allah će narediti da uzme sve njegove grijehe, pa da bude čist od grijeha.Kada Allah bude htio da mu vrati zdravlje, On naredi onom meleku koji mu je oduzeo snagu, da mu je vrati, naredi onom meleku što mu je oduzeo osjećaj za slast hrane, da mu ga vrati, naredi onom meleku što mu je oduzeo svjeto s lica, da otkloni žutilo, a ne naređuje onom meleku što je uzeo njegove grijehe, da mu ih vrati. Taj melek će skrušeno učiniti sedždu Allahu dž.š. i reći: “O, Gospodaru, Uzvišeni, bilo nas je četiri u Tvom naređenju, pa si trojici naredio da vrate ono što su uzeli od bolesnika. Meni nisi naredio da mu vratim što sam mu uzeo, njegove grijehe.” Gospodar, Allah će reći: “Ne pristoji mojoj časti i nije lijepo, da ti naredim da mu vratiš njegove grijehe nakon što sam ga izmučio bolešću.” Melek će reći: “O, Gospodaru, šta da radim s grijesima?” Uzvišeni Gospodar će mu reći: “Idi i baci ih u more.”Melek će otići i baciti ih u more…''

Nakon ikindije namaza su prisutne imale priliku učestvovati u radionici na temu „Djelujmo preventivno“, gdje je profesorica objasnila postupak samopregleda te odgovorila na eventualna pitanja. Prisutne su također imale priliku da kupe knjige, te učlaniti se u prethodno spomenuto udruženje.

Hatidža Muratović - Huzeirović

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB