Logo
Print this page

Seminar za žene: Brak, dileme i izazovi

, Published in Dijaspora

Aktiv žena džemata Skovde u Švedskoj je u subotu, 30.3.2019. godine organizovalo seminar za žene na temu „Brak, dileme i izazovi“. Na seminaru je učestvovalo nekoliko džemata Švedske, a gošća predavačica je bila magistrica sociologije Belma Bešlić.

Mr. Bešlić je ukazala na činjenicu da o temi braka većinom govore muškarci, te da bi se žene trebale više angažovati i govoriti o tome što je veoma bitno za ženu kao suprugu i majku. Govorila je i o potrebi da bračni partneri iskoriste svoje različitosti kao korist, a ne da budu izvor poteškoća.

Kako bi istakla važnost kreiranja pozitivne atmosfere oko sebe i svojih najbližih, obratila se prisutnim rekavši: „Svugdje je onako kakav si ti.“

„Raduje me okupljanje žena i njihov aktivizam,međusobna saradnja i želja da sarađuju i povezuju se sa ženama iz svoje matice, domovine Bosne i Hercegovine. Svugdje je zapravo situacija slična. Naše žene su u istim ili sličnim dilemama i izazovima. Gdje god bila i živjela žena se suočava sa svojim mnogobrojnim identitetima i izazovima na koje treba adekvatno odgovoriti. Rad na sebi i jačanje samopouzdanja,vlastito osposobljavanje i međusobna saradnja, druženje i razmjenjivanje ideja i energije su ključ uspjeha i prosperiteta. Jaka, stabilna i aktivna žena potrebna je samoj sebi, svojoj porodici i okruženju gdje god i s kim god živjela i surađivala“ – poručila je mr. Bešlić.

Mr. Belma Bešlić je svršenica Gazi Husrev-begove medrese, diplomirala pa i magistrirala je na Fakultetu političkih nauka, na odsijeku za sociologiju. Teme njenog djelovanja su položaj žena u društvu i religijama te etnološko-sociološka dimenzija života žene. Aktivistica je i koordinatorica pri MIZ Sarajevo, te jedna od sedam žena člnica Sabora Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Zaposlena je kao profesorica Sociologije i društvene grupe predmeta u dvije škole u Sarajevu.

Hatidža Muratović-Huzeirović

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB