Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Behram-begova medresa ponijela bajrak na 16. Sportskim susretima srednjoškolskih ustanova IZ u BiH

, Published in Društvo Featured

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH je u periodu od 01. do 03. maja tekuće 2015. godine organizovala 16. sportske susrete učenika srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Susreti su održani u Sarajevu, a domaćin je bila “Gazi Husrev-begova medresa”.

Na ovogodišnjim sportskim susretima su učestvovali učenici svih medresa Islamske zajednice u BiH, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice.

Ceremonija otvaranja 16. sportskih susreta održana je 2. maja na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” na Koševu. Nakon intoniranja državne himne i proučenog odlomka iz Časnog Kur'ana, postrojenim učenicima je  ispred domaćina riječi dobrodošlice uputio hfz. mr. Dževad Hrvačić, pomoćnik direktora za đački dom Gazi Husrev-begove medrese. Prisutnima se obratio i šef Odjela za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH Seid ef. Eminović uputivši učesnicima poruke zajedništva i prijateljstva. 16.-te sportske susrete je svečano proglasio otvorenim izaslanik reis-ul-uleme, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je poručio kako je sport sastavni dio naših života i kako nam sport pokazuje da je kondicija nešto o čemu čovjek mora da vodi računa, jer i naša cijela vjera je kondicija i ustrajavanje.

Stadion “Asim Ferhatović – Hase” na Koševu je bio poprište takmičenja u atletskim disciplinama, kojim je rukovodio proslavljeni bh. atletski radnik i maratonac g. Islam Đugum, uz pomoć Rušida Nurkovića. Nakon sjajnih utrka i uloženog velikog napora dobili smo i pobjednike u atletici. Ekipno to su učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle, a pojedinačni pobjednici su:

100m
1.    Amar Suljić - “Behram-begova medresa” Tuzla
2.    Kenan Radonjica - “Gazi Isa-beg medresa” Novi Pazar
3.    Alija Fejzić - “medresa Osman ef. Redžović” Visoko

200m
1.    Amar Suljić - “Behram-begova medresa” Tuzla
2.    Talib Dogan - “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik
3.    Haris Mekić - “medresa Osman ef. Redžović” Visoko

800m
1.    Zejd Bečić - “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo
2.    Almir Islamović -  “Behram-begova medresa” Tuzla
3.    Adem Oraščanin - “medresa Džemaludin Čaušević” Cazin

4x100m
1.    “Behram-begova medresa” Tuzla
2.    “medresa Osman ef. Redžović” Visoko
3.    “Karađoz-begova medresa” Mostar

skok udalj
1.    Sufjan Hadžić - “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo
2.    Tarik Opardija - “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik
3.    Harun Čorbo – “Prva bošnjačka gimnazija” Sarajevo

bacanje kugle
1.    Nedim Alić -“medresa Osman ef. Redžović” Visoko
2.    Mustafa Vladavić - “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo
3.    Amir Hodžić - “Karađoz-begova medresa” Mostar



U prostorijama “Gazi Husrev-begove” medrese, održana su takmičenja u stonom tenisu i šahu, a najbolji u ovim disciplinama su bili:

stoni tenis
1.    Edin Gutić - “Behram-begova medresa” Tuzla
2.    Orhan Bećiragić - “medresa Mehmed Fatih” Podgorica
3.    Semir Mujkić - “Gazi Husrev-begova medresa” Sarajevo

šah
1.    Halid Jusić - “Behram-begova medresa” Tuzla
2.    Huso Dedeić - “medresa Mehmed Fatih” Podgorica
3.    Ensar Mulalić - “medresa Džemaludin Čaušević” Cazin

Fudbalski i košarkaški turnir su održani u sali “Ramiz Salčin” na Mojmilu i fiskulturnoj sali Kulturnog centra “Kralj Fahd”. Kao i inače, fudbal i košarka su izazvali najviše borbe, ali i pažnje prisutnih. U subotu su odigrane utakmice po grupama, a u nedjelju su na programu bile polufinalne, utakmice za treće mjesto i finalne utakmice. Najzanimljivija je bila finalna utakmica u futsalu u kojoj su učenici “Karađoz-begove medrese” iz Mostara bili bolji od učenika “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika.

košarka
1.    “Prva bošnjačka gimnazija” Sarajevo
2.    “Behram-begova medresa” Tuzla
3.    “medresa Mehmed Fatih” Podgorica
     
futsal
1.    “Karađoz-begova medresa” Mostar
2.    “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik
3.    “Behram-begova medresa” Tuzla

Nakon finalne utakmice u futsalu pristupilo se ceremoniji dodjele medalja i pehara najboljima. Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH prvo je dodijelila zahvalnicu domaćinima 16. sportskih susreta, “Gazi Husrev-begovoj medresi”, a zahvalnicu je primio prof. Salih Haušić, koji se zahvalio poručivši da su nastojali biti dobri domaćini. Diploma za fair-play je dodijeljena ekipi “Gazi Isa-beg medrese” iz Novog Pazara, dok je za najuspješnijeg sportistu 16. sportskih susreta u Sarajevu proglašen učenik “Behram-begove medrese” iz Tuzle Amar Suljić, koji je bio pobjednik u utrkama na 100m i 200m, te učesnik pobjedničke štafete 4x100m i učesnik turnira u futsalu. Ceremoniji zatvaranja susreta je prisustvovao i šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim ef. Begović.  
{gallery}sportskis{/gallery}
Nakon dodjele pojedinačnih nagrada i pehara u svim disciplinama, pristupilo se proglašavanju ekipnih pobjednika, a to su ove godine učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle, čije će prostorije, do narednih sportskih susreta krasiti bajrak pobjednika.

Ekipni plasman
1.    “Behram-begova medresa” Tuzla – 105 bodova
2.    “Karađoz-begova medresa” Mostar – 78,2 boda
3.    “Elči Ibrahim-pašina medresa” Travnik – 68,5 bodova


Edin Spahić

Rate this item
(0 votes)