Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Više sportista na EYOF-u nego na Olimpijadi 1984

, Published in Društvo

Preuzimanjem olimpijske zastave u petak u Austriji, projekt Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine zvanično je dobio novu dimenziju.

Ovim su i službeno počele pripreme za najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini poslije Zimskih olimpijskih igara 1984.   

„Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Ivo Komšić i Nenad Samardžija istakli su da bi pješke zastavu preko Alpa donijeli kući i to daje simboliku. EYOF je bio predmet mnogih špekulacija u prethodnom periodu, kao neće ga biti, odustat će se. Preuzeli smo zastavu i EYOF će biti“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Saša Klepić, generalni sekretar EYOF-a 2017.

„Podršku i pokroviteljstvo nad manifestacijom dalo je i Predsjedništvo BiH u punom kapacitetu. Ostaje da kroz formu zaključka odlukom stanu kao generalni pokrovitelj EYOF-a preko Savjeta ministara BiH. Kada se imenuje novi saziv Savjeta ministara, predsjedavajući Savjeta ministara po automatizmu bit će predsjednik Organizacionog odbora EYOF 2017. Čekali smo i dočekali podršku države. EYOF će osim državnih institucija podržati i entitetske vlade, gradovi Sarajeva i Istočno Sarajevo, kao i opštine koje participiraju u Olimpijadi mladih“, kazao je Klepić.

- Evropski olimpijski komitet tražio garanciju države -

Naglasio je i da je Evropski olimpijski komitet tražio garanciju države te da je sada jasan i plan finasiranja „male Olimpijade“ u bh. prijestolnici.   

„Definisan je organizaciono-tehnički budžet koji iznosi 6,2 miliona eura i on se nalazi i u Evropskom olimpijskom komitetu. Usvojen je na našem Izvršnom odboru, a nalazi se na uvidu i u Predsjedništvu BiH“, rekao je Klepić.

Na zatvaranju 12. EYOF-a u Austriji i Lihtenštajnu u petak Sarajlije su poručile Evropi da će naredna Olimpijada mladih biti najbolje organizovana i najmasovnija.   

„To bih definisao ovako. Obaramo svoj rekord. Dakle, na Zimskim olimpijskim igrama koje su se desile u Sarajevu 1984. godine učestvovalo je 1.280 sportista, a danas očekujemo između 1.350 i 1.450 sportista iz 49 zemalja na našem EYOF-u“, kazao je Klepić.  

U Olimpijskom komitetu BiH (OK BiH) zadovoljni su nastupom mladih bh. sportista na EYOF-u u Austriji i Lihtenštajnu, što je, kako kažu, preduslov za dobre rezultate i za dvije godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

„Prezadovoljan sam našim timom u Austriji i Lihtenštajnu. Imali smo tri rezultata ispod 30 mjesta u konkurenciji između 100 i 110 takmičara u najatraktivnijim sportovima. EYOF je Evropska olimpijada i ako dodamo Ameriku, Kanadu i još neke zemlje dobijamo pravo svjetsko prvenstvo. Nastupili smo i u umjetničkom klizanju na što sam ponosan, jer se i ovaj sport razvija. Imali smo takmičare i u skijaškom trčanje, biatlonu, slalomu, veleslalomu“, izjavio je Said Fazlagić, šef misije BiH na EYOF-u 2015. i generalni sekretar OK BiH.  

Podsjetio je da su mnogi organizaciju EYOF-a 2017. gledali sa podsmijehom, ali da se i oni koji su osporavali projekt sada žele uključiti u pozitivnu priču.  

„Ponosan sam i na činjenicu da je ideja o EYOF-u potekla iz Olimpijskog komiteta, od predsjednika koji su izgledali kao pioniri koji pričaju nemoguće. Prošli smo kroz turbulentno vrijeme kada se govorilo o mogućnostima, hoće li biti EYOF-a ili ne?! I sada kada EYOF kreće svojim stopama, puno je onih koji nude svoje usluge. Lopta je krenula polako, ide nizbrdo, i svi žele biti svi dio tog tima. Međutim, za proteklih pet godina prošli smo kroz težak period kada smo svima morali objašnjavati da je to pravi put, da to pokreće investicije, da pokreće ljude, sport, infrastrukturu, da će sve ostati u BiH. I plus takmičari i treneri platit će boravak, ostaviti novac i promovirati našu zemlju“, tvrdi Fazlagić.

- Fazlagić: Za života neću dočekati novu olimpijadu u Sarajevu -

Na pitanje, hoće li organizacija EYOF-a biti predigra za pokušaj dobijanja, odnosno ozbiljnu kandidaturu za organizaciju novih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Fazlagić je odgovorio:  

„To je stvar prognoze. Moja prognoza je da neću za svog života dočekati novu olimpijadu u Sarajevu, tj. prave olimpijske igre, ali ova Evropska olimpijada mladih sigurno je veliki korak. Realno to je naš maksimum u ovom trenutku. Trebamo dati sve od sebe da je napravimo. Kada je napravimo, kada je sumiramo 2018. godine, kada budemo znali pluseve i minuse, od tog momenta možemo razgovarati da li je moguće organizovati novu olimpijadu. No, vraćam se na početak, mislim da u ovom trenutku nismo spremni za to.“

U narednom periodu bit će raspisan i konkurs za izradu logotipa, te maskote 13. EYOF-a, koji će se održati u sedam sportova (alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snowboard, biatlon, brzo klizanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu) i čije će svečano otvaranje u Sarajevu biti 11. februara 2017. godine.

„Želim da zvanično kažem da svakoga ubjeđujem da treba oženiti Vučka za dvije godine. Za tu sam ideju da kao maskotu EYOF-a napravimo atraktivnu Vučkicu i da pošaljemo pravu poruku u svijet, da su u Bosni i Hercegovini čak i vukovi lijepi, te da su svi divni, krasni i pravi prijatelji“, otkrio je Fazlagić ekskluzivno za Anadolu Agency.

(AA)

Rate this item
(0 votes)