Logo
Print this page

Slike 'Mekka' i 'Medina' zablistale punim sjajem u Mišćinoj džamiji

, Published in Društvo Featured

Nakon slike "Mekka“, uz finansijsku pomoć njemačke ambasade u BiH restaurirana je i zidna slika "Medina“ u Mišćinoj džamiji koja se nalazi u Starom gradu u Sarajevu.

Njemačkoj ambasadorici u BiH Christiane Hohmann u četvrtak su predstavljeni rezultati restauratorskih radova zidnih slika, a ova umjetnička djela je okarakterizirala kao "jedinstvena i fascinantna.“

Poznati umjetnik Mustafa Fagin je 1870. godine postavio ove vrijedne zidne slike s motivima Mekke i Medine na unutrašnje zidove džamije te umjetnički oslikao mihrab. S godinama ova umjetnička djela su propadala i pogrešno su sanirana.

U okviru programa očuvanja kulturne baštine, Savezna vlada Njemačke je u 2015. i 2016. godini u saradnji s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH finansirala restauraciju umjetničkih djela u enterijeru Mišćine džamije.

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu je pored prvobitnih 37.180 eura stavilo na raspolaganje dodatnih 7.180 eura kako bi se ovi radovi mogli završiti. Sada je i zidna slika "Medina“ pored druge "Mekka“ zablistala u novom sjaju. 

- Ova restauracija uvrštena je u niz značajnih sakralnih objekata čiju restauraciju je potpomogla njemačka ambasada tokom proteklih godina - rekla je Hohmann i navela da tu spadaju restauracije glavne kapije na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu, manastirske crkve u Vozući, Ali-Beg Kapetanović džamije u Vitini.

Kod svih projekata Ambasade nije riječ o religiji, već o očuvanju kulturne baštine, koja pripada svim ljudima u BiH, neovisno o njihovoj vjeri ili etničkoj pripadnosti.

Kod aktuelnog projekta očuvanja kulturne baštine Savezne vlade Njemačke, radi se o konstrukciji zaštitnog krova iznad iskopina antičke rimske vile iz 4. stoljeća u Skelanima/Istočna Bosna, saopšteno je iz Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH.

 

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB