Turska fondacija Diyanet gradi džamiju u Olovu, sutra polaganje kamena temeljca Istaknuto

02 Nov 2017

U Olovu će u petak biti položen kamen temeljac za džamiju "Ahi Evran-i Veli Kirsehir", koja će biti građena u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kirsehira, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska fondacija je do danas sagradila 3.306 džamija na poručju Turske, ali i više od 100 džamija i obrazovnih ustanova izvan ove zemlje. Jedan od novih projekata izvan Turske je i džamija "Ahi Evran-i Veli Kirsehir", koja će biti sagrađena u Olovu.

Kamen temeljac, za kompleks džamije koji će se prostirati na 1.520 metara kvadratnih, biće položen sutra uz prisustvo predstavnika Diyaneta Huseyina Kayapinara, kao i predstavnika Islamske zajednice u BiH i lokalne zajednice Olova.

Kompleks džamije nosit će elemente osmanske arhitekture, a kapacitet džamije će biti 400 osoba. Džamija će imati jednu kupolu i jednu munaru, a unutar kompleksa će biti sagrađena i dvospratna upravna zgrada, sa musafirhanom i dodatnih prostorijama. U dvorištu džamije će se nalaziti šadrvan i fontana.

Džamija u Olovu je čevrta u BiH u čiju gradnju je uključen Diyanet, a ranije je učestvovala u gradnji Kajserije džamije u Goraždu, Tešanjske džamije u Tešnju, te Ferhadije u Banjoj Luci.

U toku je ukupno 15 projekata gradnje džamija koje Diyanet vodi u inostranstvu, među kojima su Namazgah džamija u Tirani, koja će biti najveća na Balkanu. Radovi na ovoj džamiji se privode kraju, a u toku su radovi i na džamji u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

(AA)

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo