Logo
Print this page

Turska finansijska linija do sada ekonomski zbrinula preko 23 hiljade ljudi iz cijele BiH

, Published in Društvo Featured

Direktor Bosna Bank International d.d. (BBI) Amer Bukvić i direktor Ziraat Bank BH d.d. Ali Riza Akbas prezentirali su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zvanične podatke o implementaciji Turske financijske linije. Konferenciji za novinare prisustvovao je i ambasador Turske u BiH Haldun Koc.

Prema bankarskoj evidenciji do sada je privrednicima i fizičkim licima u BiH plasirano ukupno 444,24 miliona KM. Od toga BBI banka plasirala je 167,24 miliona KM, a ZiraatBank BH d.d. je iz dvije kreditne linije plasirala 277 miliona KM. Sredstva su plasirana u razvoj poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje, trgovine, građevinarstva i održivog povratka.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, istakao je kako je jedan od glavnih ciljeva turske vanjske politike, da se nakon uspostavljanja mira u BiH, uspostavi i ekonomska stabilnost i što bolji uslovi života.

“Republika Turska je svojim aktivnistima uvijek pokazivala svoju bliskost sa ovom zemljom, bilo da se radi o aktivnostima na ekonomskom ili političkom planu. Najbolji pokazatelj toga je činjenica da je od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini 2003. godine, datada je naša trgovinska razmjena iznosila 70 miliona dolara, dok danas ta brojka iznosi 700 miliona doalara, dakle trgovinska razmjena je udeseterostručena“, rekao je Koc.

Zahvalio se bankama na uloženim naporima u implementaciji kreditne linije, izrazivši nadu kako će njihov efekat biti vidan i u budućnosti.

– Korisnici linije su pripadnici svih nacionalnih skupina širom BiH-

Direktor BBI banke Amer Bukvić je, govoreći o implementaciji dijela kredita koji je obavila ova banka, rekao kako je posredstvom BBI banke ukupno plasirano 167 miliona KM.

“Namjena je bila jačanje bh. ekonomije putem finansiranja poljoprivrede, turizma, održivog povrataka i izjbeglica putem finansiranja fizičkih i pravnih lica. Od 50 miliona eura BBI banka je plasirala sve, iz revolviranih sredstva plasirano još 69,45 miliona KM, ukupno je plasirano 167 miliona KM”, rekao je Bukvić.

Također je kazao kako je BBI banka ponosna na činjenicu da je od od ukupnog iznosa plasirano 55 milona KM fizičkim licima, povratnicima, pojedinicima, koji su pokretali poslove, kupovali stoku, sadili maline. Od toga je, prema riječima Bukvića, plasirano 32 milona KM po 0 posto kamate, a radi se o sredstvima koja us odobrena najugroženijim kategorijama u iznosu do 100 hiljada KM.

“To su pozajmice, a ne krediti”, rekao je Bukvić.

Naglasio je također kako je Turska finansijska linija putem plasmana BBI banke zbrinula oko 18 hiljada ljudi, ako se uzme u obzir da svaka porodica ima prosječno četiri člana. Korisnici linije su pripadnici svih nacionalnih skupina širom BiH.

– Značajno smanjenja prosječna kamatna stopa u BiH-

Govoreći o onome što je poseban značaj i najveći efekat Turske kreditne linije na BiH, Bukvić je rekao:

“Kada smo počeli ovaj projekat 2012. godine prosječna kamatna stopa na tržištu u BiH je bila 7,71 posto. Kroz ove dvije banke, gdje je ukupno nekih 440 miliona pušteno na tržište, po jako povoljnim cijenama, počešvi od 0 posto, pa do 3,99 posto kamatne stope, mi smo učestvovali da se prosječna stopa na tržištu sa 30. junom ove godine spustila na 4,74. posto. Uticali smo na sve banke, morali su da nas prate, da bi stigli ovaj plasman. Na taj način smo poboljšali ambijent u BiH, ali isto tako i investicijsku klimu. Poboljšali smo apsolutno sve ekonomske pokazatelje, došlo je do novog zapošljavanja, novih investicija, novih radnih mjesta, zato što je ambijent u BiH iz perspektive finansijskg sektora značajno poboljšan. Ni je samo zbog nas, ali mi smo probili led i tada su se spustile cijene na tržištu, što je u pozitivnom smislu uticalo na monetarnu politiku u BiH”, pojasnio je Bukvić.

I direktor Ziraat banke Ali Riza Akbas je naglasio kako su tokom proteklih pet godina uloženih značajni napori kada je u pitanju prezentacija i implementiranje Turske kreditne linije. Nakon prve kreditne linije iz 2012. godine, preko Ziraat banke plasirano je dodatnih 50 miliona eura.

“Jedan od naših glavnih ciljeva i misija bio je pružanje podrške rastu ekonomije, kao i povećanju zapošljavanja”, rekao je Akbas, čija je banka u proteklih pet godina, kroz dvije kreditne linije, plasirala 257 miliona KM pravnim licima, na osnovu čega je ostvareno 2.146 novih radnih mjesta.

“U odnosu na kamatne stope koje su bile važeće u 2012. godini, uslovi koje smo mi nudili su bili povoljni, naša masimalna fiksna kamatna stopa je bila 3,99 posto. Kada sam tek došao u BiH, kamatne stope su se kretale oko osam ili devet posto. Kamatne stope su značajno pale, a tome su doprinos dale ove banke”, rekao je Akbas.

Naglasio je kako je osnovni cilj kroz ovu kreditnu liniju da se pomoću kreditiranja fizičkih lica, kao i finansiranja pravnih lica, osigurati što više radnih mjesta i boljih uslova za život”.

Nakon konferencije za novinare putem slajda prikazane se i danas uspješne firme korisnika kreditnih linija širom BiH.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB