Pravilan porodični odgoj i čestito potomstvo su naša najveća briga

04 Dec 2017

Medžlisi Islamske zajednice Modriča, Bosanski Šamac i Odžak pripremili su i ove godine program sa velikim brojem sadržaja povodom 12. rebiu-l-evvela, rođendana poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Jedan od sadržaja je i mevludski program za žene koji je 3. decembra održan u modričkom džematu Tarevci. Prisutnima je dobrodošlicu poželio imam džemata Redžo-ef. Mehanović.

Mevludu su prisustvovale džematlijke iz medžlisa Bosanski Šamac, Gradačac, Odžak i Modriča. Program su, zajedno sa muallimom Ševalom Mehanović, pripremile muallime i učenice Behram-begove medrese iz ovih džemata, te polaznice mektebske nastave i džematlijke. Predavanje je održala Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi.

Profesorica Fazlović je govorila o Poslaniku s.a.v.s. kao odgajatelju, navodeći primjere iz njegovog života.

„Brigu za pravilan porodični odgoj i čestito potomstvo treba označiti našom najvećom brigom. Na putu do ovog najvažijeg cilja vodit će nas iskrena vjera u našeg Gospodara Allaha dž.š. i znanje da u Allahovom dž.š. Poslaniku i u njegovoj porodici, u njegovim najboljim drugovima, imamo najljepši uzor,“ kazala je prof. Fazlović.

Glavni imam medžlisa Odžak, Modriča i Bosanski Šamac Safet-ef. Karahmetović, obraćajući se ovom prilikom džematlijkama, je istakao kako su Bošnjakinje, naše vrijedne majke i sestre muslimanke, čuvale našu vjeru na ovim prostorima, družeći se i okupljajući se na različitim sohbetima i mevludima, a posebno brinući o njihovim porodicama. Muhammed s.a.v.s. je gradio moral i moralne vrijednosti pripadnika svoga ummeta, a na tom putu važnu ulogu imale su majke, istakao je Karahmetović.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo