Logo
Print this page

Obilježena 100.godišnjica izgradnje džamije u Logu pod Mangartom

, Published in Društvo Featured

Islamska zajednica u Republici Sloveniji obilježila je 100.godina od izgradnje džamije u Logu pod Mangartom (Općina Bovec, Slovenija), koju su izgradili bošnjački vojnici u vrijeme Prvog svjetskog rata kao pripadnici austrougarske vojske.

U okviru manifestacije organiziran je literarni natječaj o Bošnjacima na Soškom frontu, a u Sarajevu je upriličena i svečanost na kojoj su pobjedničkim esejima uručena priznanja i nagrade.

Cilj projekta, kako je kazao Muftija slovenski Nedžad Grabus koji je bio i pokrovitelj natječaja, jeste osnažiti sjećanje na ljude koji su nepravedno zaboravljeni, potisnuti iz pamćenja, upozoriti na ljudske sudbine i posljedice koje nose ratovi i sukobi,

Naglasio je da treba osnažiti svijest o evropskom muslimanskom identitetu koji je dominantna tema u političkim i javnim raspravama u suvremenoj Evropi.

Svečanosti koja je upriličena u Bošnjačkom institutu prisustvovala je i Slovenska ambasadorica u BiH Zorica Bukinac, koja je kazala da je nije teško naći ljude koji i danas imaju u sebi posebne osjećaje, pa čak i osobne, kada je u pitanju Prvi svjetski rat, te da i ona čuva neka pisma rođaka koji se nikada nisu vratili sa Soškog fronta.

Naglasila je da je važno govoriti o ratu i nastojati da ga više nikad ne bude.

Ovom prigodom su uručene zahvalnice institucijama i pojedincima koji su podržali projekt, saopćeno je iz IZ Slovenija.

(FENA)

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB