Logo
Print this page

Međureligijski susret u Sarajevu

, Published in Društvo

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini organiziralo je još jedan, treći po redu, susret učenika Karađoz-begove medrese iz Mostara i Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, koji je okupio 30 učenika spomenutih škola.

Međureligijski susret upriličen je 16. i 17. februara u Sarajevu, s tim da su prethodna dva održana u Trebinju i Mostaru.

Upravo potaknute projektom Međureligijskog vijeća u BiH iz 2016. godine, Karađoz-begova medresa i Gimnazija "Jovan Dučić" nastavile su saradnju i do dan-danas, sudjelujući u susretima mladosti i razmjenjujući iskustva u radu, te upoznajući svoje učenike s drugim i drugačijim.

"Ovakav je susret projekat Odbora za međureligijsku suradnju u Trebinju, u kojem sudjeluju, svojim doprinosom Islamska zajednica u BiH i Srpska pravoslavna Crkva", istaknula je Olivera Jovanović, stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u BiH.

Učesnici susreta obišli su određene znamenitosti Sarajeva te se upoznali s radom i djelovanjem Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, posjetili su i Gazi Husrev-begovu džamiju, Gazi Husrev-begove ostale vakufe, kao i katedralu Srca Isusova, Staru pravoslavnu crkvu, te sinagogu.

Učesnici su se još detaljnije, nego tokom prethodnih susreta, upoznali s drugim religijama, njihovim obredima, običajima, kulturama. Kroz pitanja o tim i takvim stvarima, koja su oduševljeno postavljali, mnogo su više naučili o drugom i drugačijem.

"Ovakvi susreti jako su zanimljivi i poučni. Mladi su spremni učiti i spoznavati nove informacije, ali i upoznati nekog drugačijeg od njih. Zato je i ovaj susret u Sarajevu imao svoju edukativnu stranu, kao i predivnu notu druženja, koju su ponudili učenici Karađoz-begove medrese i Gimnazije 'Jovan Dučić'. Ovo je druga generacija učenika tih dviju škola koje prolaze kroz ovakav projekt", kazao je Meadin Mrndžić, profesor Bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi.

Uz profesora Mrndžića, susrete su predvodili i mr. Merjem Muratović-Šuta iz Karađoz-begove medrese te Milja Tupanjanin i Maja Babić iz Gimnazije "Jovan Dučić".

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB