Svečano otvorenje manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ Istaknuto

27 Feb 2018

Programom “Večer Kur’ana hafiza Karađoz-begove medrese” i obilježavanjem 22. godišnjice izgradnje džamije “Bosanski mudžahidi” svečano su započeli “Dani Karađoz-begove medrese”.

“Manifestacijom „Dani Karađoz-begove medrese“ ispraćamo novu-373. ili 20. poslijeratnu generaciju maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese. Sa tim ispraćajem polazimo upravo iz džemata na čijem se prostoru nalazi Karađoz-begova medresa. Večer Kur’ana hafiza Karađoz-begove medrese“ prilika je da se osvrnemo na medresanski hod od 1995. do 2018. godine. U tom periodu, Karađoz – begova medresa je iznjedrila 16 hafiza Časnog Kur’ana, od toga 13 hafiza i 3 hafize.”, rečeno je na početku.

Prisutni su imali priliku čuti učenje odlomaka Kur’ana od strane jednog broja hafiza Karađoz – begove medrese ali i budućih softa Medrese koji su već stekli titule hafiza.

Odlomke iz Kur’ana učili su hafiz Aid Tulek, hafiz Špendi Fidani, hafiza Amela Šehić, hafiz Nezir Šarić, hafiz Mahir Ramić, hafiz Agan Hamzakadić, hafiz Kasim Čelenka, hafiz Abdullah Tabaković i hafiz Emin Tucović.

Prisutnima su se obratili Šefik ef Čavčić – imam, hatib i muallim džemata Zalik, Aid Tulek – direktor Karađoz – begove medrese te Dino ef. Maksumić v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar.

Naredni program manifestacije „Dani Karađoz -begove medrese“ je sutra, 27. februara, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ na Bunuru sa početkom u 18:30 sati. Program je posvećen Danu maternjeg jezika i Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

(Mostarski.ba)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo