Međunarodni naučni skup „Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo“ Istaknuto

07 Mar 2018

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci će se, u četvrtak, 15.3.2018. godine održati Međunarodni naučni skup „Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo“.

Skup će okupiti stručnjake iz različitih domena orijentalne filologije (arabistike, iranistike, turkologije), te historije kulture i civilizacije, iz Bosne i Hercegovine, drugih zemalja Balkana, Turske i Irana.

Organizatori skupa su: Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, International Microfilm Center Noor iz New Delhija, i Fondacija Mulla Sadra iz Sarajeva. Cilj je naučnoj, stručnoj i široj javnosti ukazati na značaj Ahmeda Sudija i njegovog naučnog djela.

Ahmed Sudi Bošnjak ubraja se u najznačajnije komentatore perzijskih klasika i arapskih gramatičkih djela u Osmanskom carstvu. Sudijevi komentari perzijskih klasičnih djela tri stoljeća su korišteni kao udžbenici perzijskog jezika diljem Osmanskog carstva, a nalaze se i među prvim štampanim knjigama u Turskoj.

Sudijev značaj i utjecaj prepoznali su i autori iz drugih podneblja. Tako su njegovi komentari Hafizovog Divana i Sadijevog Đulistana i Bustana prevedeni na perzijski jezik u 20. stoljeću, te su dobro poznati i u iranskoj naučnoj i stručnoj javnosti. Među njima je najveću pažnju izazvao komentar Hafizovog Divana, koji je u 19. stoljeću prevođen i u zapadnoj Evropi. Tako je u Brockhausovo leipziško izdanje Hafizovog Divana na njemačkom jeziku (1854-1856) uključen Sudijev komentar prvih 80 gazela, a o Sudijevoj metodologiji na engleskom jeziku pisao je W. H. Lowe u studiji Twelwe Odes of Hafiz done literally into English together with the corresponding portino of the Turkish Commentary of Sudi, objavljenoj u Cambridgeu 1877. godine.

Međunarodni naučni skup počinje u 8:30 sati otvorenjem izložbe „Djela Ahmeda Sudija Bošnjaka u rukopisnim zbirkama u BiH“, autora Osmana Lavića.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo