Logo
Print this page

Promocija književnih djela diplomanata Karađoz-begove medrese

, Published in Društvo Featured

Predstavljanje književnih djela troje bivših učenika, diplomanata Karađoz-begove medrese u Mostaru upriličeno je u ponedjeljak navečer u Studentskom hotelu Mostar.

O djelima Admira Ikovića, Zinete Subašić i Špendija Fidanija tom prilikom su govorili prof. hfz. Aid Tulek, mr. Harun Macić i mr. Lejla Mušić.
 
Direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek istakao je kako je Admir Iković napisao nekoliko djela iz oblasti islamistike, Zineta Subašić roman "Makovi na  Sinaju", dok je "Dogovor je pobjeda" djelo Špendija Fidanija, dodavši kako smatra da je značajno da se ova djela ponude mostarskoj javnosti jer su autori upravo u Mostaru završili svoje srednjoškolsko obrazovanje.
 
- Nadamo se da će ovo biti podsticaj i mlađim generacijama da krenu s izdavaštvom i pisanjem knjiga te da narednih godina imamo mnogo ovakvih prilika u kojima možemo promovisati ono što je korisno za naše društvo - kazao je Tulek.
 
Govoreći o svojoj knjizi, Fidani je kazao kako njegovo djelo sadrži hutbe koje je održao u džematu Ljubljana u Sloveniji u periodu od 2011. do 2017. godine.
 
- U tom periodu se odvijala gradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani i taj period govori o unutrašnjosti zajednice, o temama, prilikama, izazovima i našim usmjerenjima kao imamima, odnosno na koji način smo tretirali određena pitanja te koja su bila naša usmjerenja muslimanima u tom datom vremenu i trenutku - istakao je Fidani.
 
Autorica Zineta Subašić kazala je kako roman "Makovi na Sinaju" govori o njenom odlasku iz BiH, integraciji u Njemačkoj, te susretu s novom kulturom.
 
- Roman govori o dijalogu koji je vrlo važan u svakom vremenu jer ga nalazimo već na prvim stranicama Kur'ana, već kod stvaranja čovjeka i taj dijalog, čini mi se, da nam je danas nekako najpotrebniji - kazala je Subašić.
 
Promociju održanu u sklopu manifestacije 'Dani Karađoz-begove medrese' je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB