Mladi Medžlisa IZ Zenica u posjeti Muftijstvu goraždanskom: Mladi umrežavaju ljubav i zajedništvo

05 Jun 2018

Aktivisti Mreže mladih IZ Zenica imali su posebnu priliku i zadovoljstvo da 17. i 18. dan ramazana 1439. h.g. provedu u posjeti i budu gosti Muftijstva goraždanskog. Ovaj izuzetno koristan i edukativan susret upriličen je kao još jedan vid aktivnosti i saradnje između Medžlisa IZ Zenica i Muftijstva goraždanskog.

Koordinatori Mreže mladih Medžlisa IZ Zenica – Kenan Hodžić i Muftijstva goraždanskog – Dženan ef. Imamović organizovali su posjetu na način da su mladi imali priliku da obiđu značajne objekte Islamske zajednice na tom području i istovremeno osjete atmosferu, podijele i zajedno dožive duh ramazana sa tamošnjim stanovnicima. Emocije i uspomene koje su nastale kao i nova poznanstva i prijateljstva su trajne vrijednosti ovakvih posjeta, a zahvaljujući organizatorima i domaćinima susreta, mladi Medžlisa IZ Zenica su sa sobom sigurno ponijeli mnoštvo uspomena i emocija koje će biti dodatni faktor motivacije u njihovom radu i aktivnostima na jačanju zajednice.

Na putu prema Čajniču, gdje je bio planiran iftar, mladi su posjetili Foču. Nepovoljni vremenski uvjeti nisu umanjili entuzijazam i želju mladih da obiđu gradilište Aladža džamije i upoznaju se sa njenom historijom. Tu su dočekani od strane imama, Zeničanina, Dženan ef. Krajišnika koji je govorio o historiji Bošnjaka muslimana na ovom području, o Aladži džamiji, radovima na njenoj ponovnoj izgradnji i planiranim aktivnostima. Sretni smo što u dvije najznačajnije bosanskohercegovačke džamije, banjalučkoj Ferhadiji i fočanskoj Aladži imamsku dužnost obavljaju Zeničani.

Nakon toga mladi su se uputili u Ustikolinu gdje su u klanjali ikindiju namaz u Turhan Emin-begovoj džamiji, pri čemu im se obratio domaćin Izudin ef. Perjan. Po dolasku u Čajniče organizovan je kratak obilazak gradilišta džamije Sinan-bega Boljanićam, a iftar i centralna svečanost i program u povodu Dana Bedra organizovani su u u Mir Muhamedovoj džamiji. Na početku programa prisutnima se obratio Refik-ef. Grabus, a nakon čega su prisutni imali priliku da uživaju u prelijepom izvođenju ilahija i kasida i programu koji su pripremili mladi Medžlisa IZ Zenica. Tim povodom, prigodnim obraćanjem, se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Zenica, Jakub ef. Salkica.

Nakon klanjane teravije mladi su se uputili prema Goraždu gdje su vrijeme do sehura iskoristili za upoznavanje i druženje sa domaćinima iz Goražda. Sehur je organizovan u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra, a ostatak vremena mladi su iskoristili u obilasku Kajserija džamije.

Posjeta je završena klanjanjem sabah namaza u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici, koji je predvodio Amel-ef. Kozlić. Mladi Medžlisa IZ Zenica su iskazali veliko oduševljenje i zadovoljstvo ovim susretom. Svaka od aktivnosti ovog posjeta budila je različite emocije, proširila iskustvo i poznanstvo i dovela do jačanja empatije i razumijevanja prema životima drugih. Ukazano gostoprimstvo i srdačnost sa kojom su mladi dočekani produbila je bliskost i osjećaj povezanost članova Medžlisa IZ Zenica i Muftijstva goraždanskog. Na kraju su mladi iskazali želju i potrebu za istim i sličnim aktivnostima kako bi proširili svoju mrežu poznanstava i iskustava, a koja će voditi zajedničkom radu na jačanju i napretku Zajednice.

B.M.

(islamskazajednica.ba)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo