Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo uručena Muharemu ef. Hasanbegoviću

20 Jun 2018

Povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“ za 2018. godinu uručena je danas Muharemu ef. Hasanbegoviću. Ovo značajno priznanje ovogodišnjem laureatu su u prisustvu članova porodice, prijatelja i bivših radnih kolega uručili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović.

Kako su istakli organizatori manifestacije „Dani Hasan Kaimije“ u okviru koje se i dodjeljuje pomenuta povelja, odluka je donesena uvažavajući ukupni doprinos koji je laureat Muharem ef. Hasanbegović svojim neumornim i predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, te njegovo nesebično zalaganje u radu brojnih institucija kao i doprinos čuvanju kontinuiteta Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u njoj.

Dobitnici Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, od 2005. godine do danas, su: Nijaz Alispahić, hfz. Abdulah-ef. Budimlija, posthumno Hifzija-ef. Suljkić, Muhamed Filipović, Muhamed Huković, Ismet Smajlović, Omer Nakičević, Lamija Hadžiosmanović, hadži-hafiz Ismet-ef. Spahić, posthumno Mehmed-ef. Hafizović, Muharem-ef. Omerdić, Meliha Terzić i Enes Pelidija. Za najbolju objavljenu knjigu do sada su plakete dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović, Isnam Taljić, Džemaludin Latić, Vedad Spahić, Enes Karić, Ćazim Hadžimejlić, Adnan Jahić, Zlatko Topčić, Aida Abadžić-Hodžić, Samedin Kadić, Adib Đozić, Refik Ličina i Halid Bulić.

U nastavku donosimo kratki osvrt na biografiju Muharema ef. Hasanbegovića:

Muharem Hasanbegović rođen je 18.10.1946. u Cazinu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Filološki fakultet, odsjek arapski jezik i arapska književnost, u Beogradu. Godine 1967. otpočinje službu imama, hatiba i muallima u Kopačima kod Goražda. Pred kraj 1969. godine imenovan je za vjersko-prosvjetnog referenta Odbora IZ-e Goražde. Zbog zapaženijih rezultata u radu, biranje za člana Sabora IZ-e u Bosni i Hercegovini i za člana Izvršnog odbora Udruženja llmijje u BiH.

Komunistički režim ga je uhapsio 20. februara 1980. godine, osudio p članu 134 kaznenog zakona SFRJ na sedam godina zatvora. Na obnovljenom suđenju, u septembru iste godine, ta kazna je svedena na četiri godine.

Godine 1988. primljen je u Gazi Husrev-begovu biblioteku, a 1990. u El-Kalem na mjesto urednika za vjersku literaturu.

Učestvovao je u pripremi obnoviteljske skupštine kulturnog društva muslimana Preporod, a polovinom 1991. godine, sporazumom izmedu Mešihata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kulturnog društva Muslimana Preporod, postavljen je za generalnog sekretara Preporoda. Danas je član Matičnog odbora ovog društva.

Na obnoviteljskoj skupštini Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet 1991. godine izabran je u njegov Upravni odbor.

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu teško je ranjen 23. augusta 1992. godine. Božjom voljom, preživio je, s vidnim posljedicama.

Učestvovao je u pripremi zasjedanja Bošnjačkog sabora 1993. godine, te u osnivanju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, čiji je član.

Također je bio sudionik u pripremama i radu Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od polovine 1998. do 2010. godine bio je predsjednik Udruženja IZ-e u BiH. Bio je član školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese, zatim i njegov predsjednik. Bio je predsjednik organizacionog odbora za dodjelu Menšure reisu-l-ulemi IZ-e u BiH Husein ef. Kavazoviću.

Predsjednik je Upravnog odbora Fonda Bošnjaci.

(www.islamskazajednica.ba)

 

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo