Logo
Print this page

Manifestacija „Musalla 2018“: Svečano otvaranje 4. jula, džuma na Musalli centralni i završni sadržaj 6. jula

, Published in Društvo Featured

U toku su završne pripreme za ovogodišnju vjersko kulturnu manifestaciju „Musalla 2018“ koja će se održati od 4. do 6. jula ove godine uz bogate i prigodne sadržaje. Prema riječima Mirze ef. Žerića, predsjednika organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, poznati su svi detalji i učesnici trodnevnog programa.

Manifestacija će svečano biti otvorena 4. jula kada će na Trgu oslobodilaca biti održana večer ilahija i kasida uz sudjelovanje velikog broja renomiranih učesnika.

Drugog dana, 5. jula u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu prirediće se tradicionalna večer Kur'ana, dok će se trećeg i poslednjeg dana, 6. jula, klanjati džuma na Musalli u Donjem Kamengradu, što će biti centralni i završni sadržaj ovogodišnje manifestacije.

„Medžlis Islamske zajednice Sanski Most se potrudio da i ove godine, kao i prethodnih, ponudi duhovnu gozbu i mnoštvo sadržaja. Svi detalji su poznati i prvog dana manifestacije građani će imati priliku da uživaju u nastupu nekoliko horova iz naše zemlje koji će izvoditi ilahije i kaside. U sklopu večeri Kur'ana nastupiće poznati hafizi i učači iz Turske, Irana, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a svakako najzvučnije ime je hafiz Aziz Alili.

I trećeg, završnog dana manifestacije, sve će započeti defileom imama našeg medžlisa, bajraktara, djece iz mekteba i drugih gostiju koji će se zaputiti prema Spomeniku turskim šehidima gdje ćemo proučiti zajedničku dovu za sve šehide, nakon čega ćemo se vratiti na Musallu Sultana Mehmeda Fatiha gdje će do klanjanja džuma namaza biti priređen bogat vjerski program. Nakon toga klanjaćemo džumu namaz koju će predvoditi reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH ili njegov zamjenik. Pozivam sve dobronamjerne ljude da svojim prisustvom uveličaju ovogodišnju manifestaciju.“, istakao je efendija Žerić.

Manifestacija „Musalla“ se održava svake godine i njome se obilježava dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine. Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao Sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musala.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB