Logo
Print this page

Akcija “Kurbani 2018“: Meso za preko 70 pravnih subjekata

, Published in Društvo Featured

Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana je jedan od projekata koja konkretno pomaže održivi ostanak bošnjačkih povratnika, te svojim efektima pomaže učenicima, studentima i svim generacijama i grupama socijalno-ugroženih stanovnika BiH.

Rijasetova akcija organiziranog klanja kurbana kroz institucije Islamske zajednice, iz godine u godinu, postala je projekat koji uz izvršavanje ovog vjerskog obreda, pored ostalog, jača povratak i opstanak Bošnjaka na njihovim ognjištima. Stoga, ovaj projekat je, može se reći, od nacionalnog značaja za Bošnjake. Naime, ovom akcijom nastoji se kupiti raspoloživi broj kurbana od povratnika u manji entitet te meso ujedno i podijeliti na ovom području.

UPLATA

Također, pored jednokratnih podjela mesa u toku cijele godine Ured za društvenu brigu na raspolaganju ima nekoliko tona prerađenog mesa. “Cilj ove prerade je da se efekti kurbana osjete u toku cijele godine. Veliki dio kurbana je kupljen kod naših povratnika, a meso je i podijeljeno ovoj populaciji. Zapravo svi kurbani koji su tamo kupljeni su i podijeljeni povratnicima“, kazao je šef Odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević, koji koordinira Rijasetov projekat kupovine i podjele kurbana. On je istakao činjenicu da su korisnici kurbanskog mesa sve generacije građana, jer meso dolazi do obdaništa, učeničkih, studentskih, staračkih i domova za bolesne, nezbrinute i osobe s posebnim potrebama… “Studentski domovi u Sarajevu i Mostaru su, inače, godinama korisnici kurbanskog mesa… To je cilj i drago nam je što Rijasetov projekat kurbana živi u svim slojevima našeg društva“, kazao je Memišević, koji je objasnio da ostatak kurbanskog mesa koriste naše medrese i islamski fakulteti.

Meso, pored medresa i povratnika, dobiva 76 pravnih subjekata: od narodnih kuhinja, domova do obdaništa, centara za liječenje od narkotika itd. Tako da su meso dobili Emmaus Doboj –Istok, obdaništa u Konjicu i Jablanici, studentski domovi u Sarajevu i Mostaru, Narodna kuhinja i Udruženje gluhih i nagluhih u Zenici, Udruženje građana cerebralne paralize u Goraždu, Centar za posebne potrebe u Rogatici, Udruženje Roma Kakanj i drugi.

I ove godine akcija objezbjeđenja, klanja i podjele kurbanskog mesa vršit će se na sličan način, tako što će se kurbani nabaviti od uzgajivača stoke iz povratničkih mjesta, a ostatak potrebnog mesa od Bošnjaka iz drugih krajeva BiH.

Na posljednjoj sjednici Rijaseta određena je i cijena kurbana za 2018. godinu u istom iznosu kao i za prošlu godinu, tj. 350 KM, dok će za dijasporu iznositi 180 eura, odnosno 210 USD. 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB