Sehija Dedović: Za uspjeh su potrebni odlučnost, hrabrost i ustrajnost (AUDIO EMISIJA) Istaknuto

10 Okt 2018
Cijelu emisiju poslušajte na youtube unutar članka ↓ Cijelu emisiju poslušajte na youtube unutar članka ↓

Svake godine više od deset hiljada žena i djevojaka prođe kroz jedan od mnogobrojnih edukativnih programa Centra za edukaciju i istraživanje Nahla u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.

Za skoro 20 godina postojanja Nahla je od skromnih prostorija u jednoj sarajevskoj mahali došla do reprezantitivnog i modernog centra u Sarajevu, osnivanja novih podružnica u drugim bh. gradovima, te stekla povjerenje hiljada svojih korisnica.

Ono što ovaj centar izdvaja od drugih, jeste neosporan kvalitet svih programa koje nudi, a onda i ugodan ambijent u kojem se svako osjeća prijatno i prihvaćeno.

Iza svega stoji Sehija Dedović, zahvaljujući čijoj viziji i ustrajnosti je hiljade žena i djevojaka dobilo priliku da nauči više o islamu, da počne govoriti novi jezik, da se prekvalifikuje i dobije šansu za zaposljenje ili pokrene svoj posao. Doprinos koji je Nahla dala bosanskohercegovačkom društvu kroz edukaciju djevojaka i žena je neprocjenjiv.

„Početak Nahle obilježila je želja i potreba da radimo i djelujemo u poslijeratnom bosanskohercegovačkom društvu s vjerom da stvari moraju biti bolje, ali da moramo i mi biti dio tog procesa.“ – prisjeća se početaka Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Centra edukaciju i istraživanje Nahla. Dodaje da je tada bilo puno entuzijazma i različitih ideja, da je bilo dosta učenja, a da su tim činile uglavnom djevojke, studentkinje i mlade žene.

„Vjerovale smo u tu i ideju i vrlo brzo zajednica i žene u ovom gradu prepoznale su potrebu u onom što imamo da ponudimo. To je odlučilo da ovaj koncept opstane i razvija se sve do danas.„ – kaže Sehija, te ističe da su za uspjeh potrebni odlučnost, hrabrost i ustrajnost.

Sehija Dedović osnivačica je i direktorica Centra ze edukaciju i istraživanje Nahla. U pitanju je Centar kroz čije je programe prošlo hiljade djevojaka i žena. Prisustvovala je i učestvovala na brojnim seminarima, sesijama, diskusijama o ljudskim pravima, medijima, ženskoj ulozi i društvu itd. Nedavno je u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku, imala svoje izlaganje o ulozi vjernica u održavanju mira. Članica je organizacije “Evropske muslimanske mrežei članica je Upravnog odbora foruma žena muslimanki Evrope. Rođena je u Konjicu, Gazi Husrev- begovu medresu završila je u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Jordanu, a zatim i magistrirala na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Radijski portret uređuje i vodi Amela Jordamović.

Radio BIR

 

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo