Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ef. Čolakovića na press konferenciji o sultan Selimovom mesdžidu podržao muftija u penziji Seid ef. Smajkić

, Published in Društvo

Salih ef. Čolaković na danas održanoj press konferenciji u povodu stavova Medžlisa IZ-e Mostar o korištenju sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu odbacio je tvrdnje da je uzurpator vakufske imovine. 

Na press konferenciji pored ef. Čolakovića novinarima se obratio i muftija u penziji Seid ef. Smajkić.  Ef Čolaković je na početku naveo podatke da je u ratnom i poratnom periodu za odbranu Bosne i Hercegovine, ranjenike, invalide, za Karađoz-begovu medresu, za naučne, kulturne, zdravstvene i sportske institucije, za pomoć ugroženim slojevima stanovništva, za stipendije polaznicima srednjih škola i fakulteta, za adaptaciju džamija u Mostaru i Hercegovini i vakufske objekte donirao preko tri miliona KM.

„Sva ova sredstva nisu , niti jedna marka, uzeta iz vakufske niti islamske kase u BiH, nego ih je direktor Islamskog kulturnog centra, zahvaljujući povjerenju donatora, dobio i uložio u navedene svrhe. 

To su moja sredstva, koja su mi data na povjerenje, da ih uloži tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnije, i ja sam, u konsultaciji sa odgovornim ljudima, tako i postupio“, rekao je ef. Čolaković. Za sredstva koja su bila vakufska i Islamske zajednice, rekao je da su predata Komisiji Rijaseta IZ BiH.

Ef. Čolaković je općenito govorio o vakufima u Mostaru te u tom smislu iznio niz optužbi usmjerenih protiv predsjednika IO Medžlisa IZ-e Mostar Ramiza Jelovca i glavnog imama mr. Dine ef. Maksumića i načina upravljanja vakufima i rukovođenja Medžlisom.

On smatra da nije trebalo doći do gašenja Islamskog kulturnog centra te da se s tim u vezi Medžlis trebao konsultirati sa domaćom javnosti prije svega sa muftijom Seid ef. Smajkićem, Salih ef Čolakovićem, koji su, kako je kazao, uz rahmetli Esada Kojića stvarni osnivači te ustanove.

Ustvrdio je kako je u konačnici Sud 20.12. 2017 god. ugasio rad Islamskog kulturnog centra na inicijativu reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića. Za Fetvu o upotrebi sultan Selimovog mesdžida fetve i Emina dr. Enesa Ljevakovića iz 2012.god. kao molitvenog prostora ef. Čolaković je rekao da je ona donesena na osnovu pogrešnih informacija, za šta mu se, kako je naveo, nakon njegove intervencije fetve i emin izvinuo.

Rekao je da Medžlis IZ-e s njima odbio potpisati ugovor o zakupu sultan Selimovog mesdžida te da je nakon gašenja Centra odlučio da legalno radi na tom mjestu i obratio se nadležnim instancama grada da osnuje privredno društvo sa ogr. odgov. „ Cezar Stari Grad „ što je završio u roku od nekolika dana.

„Što se pak tiče pitanja vlasništva objekta, tu se nema šta diskutovati. Mi smo u tim objektima više od dvadeset godina, čuvali smo ih, ulagali vlastita sredstva i priveli potrebnoj namjeni, pa valjda imamo prava, i prednost, da uz zakonsku kiriju, tu i ostanemo“, rekao je Čolaković.

On smatra da je Medžlis IZ-e odbio nalog Kantonalnog suda u kojem jasno stoji da u slučaju gašenja ustanove Islamskog kulturnog centra sva prava i obaveze nastale gašenjem Islamskog kulturnog centra preuzima Medžlis Islamske zajednice uključujući u uposlene radnike.

„Bio sam sasvim decidan i jasan, neka Osnivač vrati Islamskom kulturnom centru uložena sredstva, shodno odluci Kantonalnog suda,i mi ćemo se odmah povući iz tih prostora“, istakao je Čolaković.

O podnošenju finansijskih izvještaja Čolaković je kazao kako ih je redovno podnosio do unazad tri godine, kada su, prema njegovim tvrdnjama, u Medžlisu IZ-e s njim prekinuli svaki odnos i izvještaje nisu ni tražili. Njih ipak, naveo je, posjeduje i oni su urađeni i ovjereni od stručnih gradskih instanci.

Čolaković smatra da sultan Selimov mesdžid nije adekvatan za obavljanje namaza te je u tom smislu pozvao građane da spriječe, od strana Medžlisa IZ-e Mostar, najavljeno klanjanje podne namaza u ponedjeljak 22.10. 2018.godine, argumentirajući to činjenicom da se samo 100 metara vazdušne linije od sultan Selimovog mesdžida nalazi pet najstarijih i najljepših džamija u Mostaru u kojima se podne ne klanja. Na kraju je dodao da bez sudskog naloga neće napustiti prostor Islamskog centra na adresi Mala Tepa bb i sultan Selimov mesdžid.

U kratkom obraćanju novinarima muftija u penziji Seid ef. Smajkić je podržao Salih ef. Čolakovića iznoseći svoje neslaganje sa radom Medžlisa IZ-e Mostar i predsjednika Ramiza Jelovca.
U kratkoj reakciji na danas održanu press konferenciju predsjednik IO Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac je kazao kako je ona pokazala koliko su spremni i koliko i ef. Čolaković i ef. Smajkić poštuju odluke legalnih i legitimnih organa Islamske zajednice.

„Šokiran sam izjavom o prisvajanju sredstava i traženju povrata tih sredstava koje je mr. Salih ef. Čolaković prikupljao kao direktor ustanove koja djeluje unutar IZ-e. To bi zapravo u najjednostavnijem smislu značilo da svaki imam koji prikupi određena sredstva ima pravo samovoljno ulagati ta sredstva i u slučaju neslaganja sa svojom institucijom tražiti povrat tih sredstava. 

To je za mene šokantno s obzirom da me Salih ef. Čolaković kao profesor tefsira u Medresi podučavao sasvim drugačije. Ovaj slučaj me podsjeća na problem iz Poslaničke prakse gdje je jedan od službenika zadužen za sakupljanje zekata rekao: ovo je zekat za vas a ovo je meni poklonjeno, na što je Poslanik burno reagovao i osporio mu takvo razmišljanje i postupanje.

Time je jasno dao do znanja da službenici institucija koji po zadatku prikupe određeni imetka u cijelosti moraju predati zajednici, jer pripada zajednici, a nikako pojedincu“, prokomentiaro je ef. Maksumić.

Rate this item
(1 Vote)