Logo
Print this page

Udruženje žena Zemzem iz Ljubljane posjetilo Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“

, Published in Društvo

Udruženja ili Vijeća žena pri džematima i Medžlisima mogu dati neprocjenjiv doprinos u aktivnoj afirmaciji džemata, oplemenjivanju vjerskog života, razvijanju i poticanju aktivizma i volonterizma, a posebno u zbližavanju i identifikaciji sa džematom kao najboljom platformom za očuvanje identiteta.

Pojedina džematska ženska udruženja ili vijeća pomiču granice i postavljaju visoke standarde nudeći aktivnosti ili događaje koji na najbolji način prezentiraju vjeru, kulturu i tradiciju, i kvalitetno su postavljena u društveni kontekst.

Zasigurno da se prethodno navedeno odnosi na Udruženje žena Zemzem iz Ljubljane i Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“ koje su razmjenu ideja, mišljenja i razmišljanja kroz jednodnevni susret i druženje imale krajem oktobra u MIZ Sisak.

Bila je to prva posjeta Sisku od strane žena iz Ljubljane, ali i početak jedne saradnje u narednom periodu.

Udruženje žena Zemzem iz Ljubljane odlučilo je posjetiti Vijeće žena Miz Sisak „Nahla“, zbog nekoliko ciljeva: radi osnaživanja sestrinskih i džematskih veza baziranih na istinskim vrijednostima, razmjeni ideja kroz protekle aktivnosti i radi podrške u izgradnji Islamskog kulturnog centra Sisak. (IKC)

Udruženje žena Zemzem iz Ljubljane pored redovnih predavanja, druženja, osposobljavanju žena za kur'ansko pismo i podučavanju vjeri, na godišnjem nivou kao svoj unikatan program ima Festival bosanske hrane koji se održava već više od 10 godina na centranom trgu u Ljubljani, a koji poprima iz godine u godinu sve veći publicitet.

S druge strane Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“ je iznjedrila prvu halal kuharicu čiji je prvi tiraž i izdanje rasprodano u nekoliko mjeseci, a nakon Sarajevo halal faira, najave su da bi prva halal kuharica mogla imati prezentaciju na EXPO2020 u Dubajiu.

Sve su to uspjesi naših vrijednih žena koje se trude dati doprinos u daljnjem razvoju svojih sredina.

Muallima Izudina Karišik je predstavila dosadašnje aktivnosti Udruženja žena Zemzem i označila mnoga polja za saradnju navodeći kako je edukacija i svjesnost o pripadnosti džematu najvažnija odlika i vrijednost iz čega proistječu mnogi drugi koraci.

Muallima Ilvana Crnkić predstavila je Vijeće žena MIZ Sisak „Nahla“ kroz period nastajanja halal kuharice te naznačila da je ispravan nijjet najbolja osnova za svaku aktivnost.

Nakon druženja u prostorijama MIZ Sisak, zajednički odlazak na gradilište IKC-a Sisak bila je važna poruka da su takvi projekti vizija budućnosti razvoja džemata.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB