Iz Travnika krenuo Marš mira 'Tihi hod za veliku bol'

01 Nov 2018

Stotinjak učesnika Marša mira "Tihi hod za veliku bol", koji je organiziran u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, krenuli su jutros iz travničkog naselja Karaula, a 3. novembar očekuje se njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši.

Članica organizacijskog odbora iz Udruge obitelji nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je Feni da će sudionici ovog pohoda idućih dana proći dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u studenom 1992. godine bježali Bošnjaci i Hrvati iz Kotor-Varoši.

- Na putu kojim idu učesnici Marša mira nastradalo je 177 osoba, s tim da je u jednom danu zarobljena 161 osoba i ta grupa je posljednji put viđena u Osnovnoj školi u Grabovici, kada im se gubi svaki trag - kazala je Avdić, dodavši da je tijekom proteklog rata u Kotor-Varoši stradalo ukupno oko 700 ljudi.

Avdić je naglasila da je poruka i ovogodišnjeg Marša mira da se ovaj zločin ne zaboravi te da nestali moraju biti pronađeni.

- Stalno upućujemo apele svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih da to bude brže i efikasnije i da se sazna istina o svim nestalim osobama - istaknula je Avdić, navodeći kako obitelji žrtava očekuju da se ubrza i rad na procesuiranju i sankcioniranju svih odgovornih za ovaj zločin.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. novembra, na središnjoj manifestaciji u naselju Večići, očekuje se obraćanje organizatora.

Na Sudu BiH se, za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, u tri predmeta vode postupci protiv 11 bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, dok su na po sedam godina zatvora osuđeni Ljubiša Vranješ i Mladen Milić.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo