Održana Centralna mevludska svečanost u Begovoj džamiji Istaknuto

21 Nov 2018

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 20. novembra 2018. godine je 12. rebiu-l-evvel 1440. god. po H., koji se u islamskom svijetu, a i u Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske, organizovali su Centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

U punoj džamiji održana je Centralna mevludska svečanost. Mevludu je prisustvovao ataše za vjerske poslove Ambasade Republike Turske u BiH Hasan Atli, Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo hafiz Kenan ef. Musić koji je kratkim obraćanjem podsjetio na tri prelomna momenta iz života poslanika Muhammeda, koje muslimani bošnjaci i bošnjakinje obilježavaju. Kao razlog odbijanja poruke koju je poslanik donosio savremenicima je ljubav prema imetku.

Potom se prisutnima obratio dr. Ahmet Yaman, član Visokog vjerskog vijeća Diyaneta i predsjednik Komisije za fetve Evroazijskog islamskog vijeća. Prenio je saelame od predsjednika Diyaneta ističući da je zbog zajedničkih problema koji opterećuju bosanski i turski narod zajedno koračaju kroz budućnost.

Mevludski program su izveli hor imama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i gosti iz Republike Turske, nakon čega je vaz kazivao Remzija-ef. Pitić, goraždanski muftija. Muftija Pitić je podsjetio da je Muhamed a.s. uzor muslimanima u svakom segmentu života.

Centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji organizovali su Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci, između akšama i jacije-namaza, održana je tribina o temi: „Omladina-nosilac poslaničke misije“, sa uvodničarom prof. dr. Ahmetom Yamanom.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo