Komemoracija: Hidajet Repovac, profesor emeritus Istaknuto

29 Nov 2018

Danas je u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Sarajevu održana Komemorativna sjednica povodom smrti profesora Hidajeta Repovca. Repovac je preminuo u utorak nakon trodnevnog intenzivnog liječničkog tretmana.

Zajedničku komemorativnu sjednicu posvećenu prije dva dana preminulom profesoru emeritusu Hidajetu Repovcu, održali su Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Asocijacija nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Kao jedan od govornika, profesor Emeritus Ismet Grbo je za profesora Repovca rekao da je bio angažovani intelektualac. "Poklonio je sebe studentima i zajednici. On je gradsko, vrlo odgojeno dijete intelektualaca, rano je počeo da raspoznaje efekte umjetnosti i kulture i živio je čitav život u skladu s tim. Profesor Grbo je ukazao da je novi Zakon o visokom obrazovanju „sklonio sa scene najuglednije nastanvike Sarajevskog univerziteta. Tu je sudbinu podijelio je i on (Repovac) ali je ostao u javnosti djelovati u skladu sa svojim principima.“

Doc. Dr. Sarina Bakić je za svog menntora prof. Repovca rekla da će se profesora sjećati i u naučnim aktivnostima i da njegovo djelo neće nestati. Ispričala je kakav je rahmetli Hidajet Repovac bio kao profesor.

"Najviše mi je značio njegov prijateljski odnos prema studentima, njegovo široko razumijevanje različitog mišljenja kulture. Uvijek je stavljao do znanja da je kultura i umjetnost jedna od najvažnijih stvari za bh. društvo. I on je bio jedan od rijetkih profesora sa kojim smo imali prijateljski odnos.“

Profesor Emeritus Hidajet Repovac cijeli svoj radni vijek proveo je u okviru sarajevskog Univerziteta kao profesor i dekan. Rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku sociologija. Po završenom studiju biran je za asistenta na predmetu Sociologija rada, a nakon odbranjenog doktorata i u zvanje docenta na predmetu Sociologija kulture. Kasnije je biran u zvanje vanrednog, pa zatim u redovnog profesora (1993). Predavao je na nastavnim disciplinama Sociologija kulture i Historija civilizacije na Fakultetu političkih nauka. Držao je nastavu iz Sociologije na Šumarskom fakultetu u Sarajevu te na Fakultetu islamskih nauka.

Rahmetli Hidajet Repovac se ponosio vezama svojih korijena sa korijenima FIN-a, odnosno Više islamske šerijatske teološke škole. Dekan Fakulteta Islamskih nauka dr. Zuhdija Hasanović je za radio BIR rekao da je ovaj tužni događaj iznenađenje za sve uposlenike Fakulteta. Podsjetio je da je prof. Repovac bio angažovan i na postdiplomskom studiju, što je bilo posebno značajno.

Dekan dr. Zuhdija Hasanović je na kraju uputio dovu gospodaru da se smiluje duši profesora i da ga nagradi džennetskim blagodatima.

Dženaza namaz Hidajetu Repovcu je klanjana je nakon ikindije namaza na mezarju Faletići.

 Radio BIR

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo