Logo
Print this page

Ambasadori zemalja iz regije posjetili Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj

, Published in Društvo

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu organizirala je posjetu ambasadora Hrvatske, Srbije i Makedonije Hrvoja Marušića, Suzane Bošković-Prodanović i Serdjima Muhameda Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj.

Ambasador Makarević je u svom pozdravnom govoru naglasio važnost dobrosusjedskih odnosa, pogotovo imajući u vidu prilično zahtjevnu situaciju odnosa naših susjednih zemalja.

“Veže nas toliko mnogo stvari, toliko mnogo historije ali i kulture, sporta, društveno - socijalnih aspekata. Posebno mjesto međutim zauzima vjera koja nas treba spajati, uvezivati a nikako razjedinjavati jer dijelimo zajedničke vrijednosti”, istakao je Makarević.

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj (IZBUN) je osnovana 1994. godine u Oslu. Norveška je trenutno podijeljena u 14 džemata. Islamska zajednica ima oko 9500 članova. Inače u Norveškoj trenutno ima oko 13000 Bošnjaka. Prema evidenciji Bošnjaci su smješteni u preko 250 komuna, što je poseban izazov za Islamsku zajednicu u stalnim nastojanjima da održi naš narod na okupu.

IZBUN je jedina centralizirana zajednica Bošnjaka u dijaspori. Tako je postavljena u samom početku. Svi prihodi od države, općina i članarine idu na jedan račun, a sa toga računa svi zaposleni u Islamskoj zajednici, ukljućujuci imame i admistrativne radnike primaju plaću.

IZBUN ima svoj ih pet kupljenih objekata, i to u Oslu, Sarpsborgu, Sandefjordu, Haugesundu i Drammenu. U Oslu je smještena Centrala Islamske zajednice.

“Rad sa djecom i omladinom je u samom vrhu prioriteta. Za ovu aktivnost postoji posebna stavka u budžetu Islamske zajednice. Aktivnosti sa mladima se ogledaju u organizaciji susreta mladih kroz kurseve islama, omladinske iftare, izlete, futbalske turnire i uglavnom ekskurzije za BiH”, pojasnio je gl. imam Norveške, Senaid ef. Kobilica.

Dijalog je aktivnost kojoj Islamska zajednica posvećuje posebnu pažnju, posebno u vremenu u kojem živimo. U tom smislu je Islamska zajednica aktivno prisutna zadnjih skoro 20 godina u dijalogu na nacionalnom i lokalnom nivou. Na lokalnim nivoima imami igraju zapaženu ulogu u promicanju dijaloga. Faruk-ef. Terzić je kroz angažamne na Univerzitetu u Oslu, Islamskom savjetu, a sada Muslimanskoj mreži za dijalog, kao i u Oslu postao nezaobilazan u aktivnostima na polju dijaloga i akademskog rada.

U Sarpsborgu veliki doprinos su dali i daju Aziz-ef. Ahmedović i muallima Velisa Salihović na polju dijaloga što je rezultiralo osnivanjem Foruma za dijalog u Østfoldu i angažiranjem muallime Velise u Forumu 30%. Aziz-ef. je potpredsjednik Foruma za dijalog.

Također u Bergenu i Stavangeru Ibrahim-ef. Šabić aktivno prisustvuje sastancima sa drugim i drugačijim i na taj način promovira naše razumjevanje islama i suživota. Drammen je također grad dijaloga, gdje je Derviš-ef. Varešlija također nezaobilazan. Isto je slučaj i sa Edin-ef. Mezitom u području Vestfolda i Osman-ef. Mehmedovićem u Trondheimu.

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj na nacionalnom nivou je aktivna u norveškom društvu preko glavnog imama Senaid ef. Kobilice i njegovog dugogodišnjeg angažmana u Islamskom savjetu Norveške, a sada Muslimanske mreže za dijalog kao krovne organizacije za muslimane u Norveškoj.

Dva puta do sada je glavni imam bio potpredsjednik, a tri puta predsjednik Islamskog savjeta. Trenutno je predsjednik Muslimanske mreže za dijalog. Preko 17 godina aktivnog rada na organizaciji i realizaciji aktivnosti na polju unutarmuslimanskog, međuvjerskog i dijaloga sa vlastima, političkim partijama, nevladinim organizacijama i medijima u Norveškoj.

RTV BIR

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB