Logo
Print this page

Radijski portret: Istinski preporod dolazi od žene (AUDIO)

, Published in Društvo Featured

„Onaj koji razmišlja o ajetima, vidjeće da istinski preporod dolazi od žene.“ – kazala je za radio BIR, Muvedeta Halilović, prva mufessirka u BiH.

U emisiji Radijski portret govorila je stalnoj potrebi izučavanja Kur'ana, o neophodnosti da se Kur'an umjesto na policama, nađe u ljudskim srcima i djelovanju, te o velikom potencijalu bosanskohercegovačkih muslimanki.

„Musa a.s. je poslanik koji se najčešće pominje, a u njegovom djetinjstvu se stalno spominje majka. Mi nemamo nigdje njegovog oca, što govori društvu, kakvu je počast Allah dž.š. dao ženi.“ – kazala je za radio BIR, govoreći o poziciji žene u islamu, Muvedeta Halilović.

Podsjetila je i na Imranovu ženu, koja se spominje u Kur'anu:
„Njena želja je bila promjena u durštvu, vidjela je da su se ljudi odali nemoralu i prevarama i to je navelo da ona moli od Allaha da rodi dijete. Ono što je za promatranje jeste zašto je Allah njoj dao Merjemu, a ne Isaa a.s.“

Prokomentarisala je i selektivno tumačenje Kur'ana, te uzimanje pojedinih ajeta, s istovremenim ignorisanjem ostalih:
„ Kada uzmemo ono što nama odgovara, mi u stvari slijedimo svoje strasti.„

Posebno je istakla i da je za razumijevanje i tumačenje Kur'ana potrebno dobro poznavati Kur'an, arapski jezik, fikh, akaid i druge islamske discipline.
Emisiju „Radijski portret“ uređuje i vodi Amela Jordamović.

{mediagallery id=[429]}

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB