Odlazak pjesnika Seada Begovića Istaknuto

03 Dec 2018

U subotu 1. decembra 2018. u Zagrebu je umro Sead Begović. Pjesnik, prozaik, urednik i književni kritičar, Begović je zastupljen u dvadesetak antologija savremene hrvatske i bošnjačke poezije te u isto toliko panorama i zbornika, na hrvatskom i na stranim jezicima. Pojedine Begovićeve pjesme i ciklusi pjesama prevedeni su na tridesetak stranih jezik.

Sead Begović rođen je u Zagrebu 1954. gdjeje pohađao osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet. Između ostalog, radio je kao bibliotekar, propagandist, novinar (redakcija kulture «Vjesnik»), urednik i voditelj Tribine DHK.

Kao književni kritičar sarađivao je s velikim brojem časopisa za književnost (Oko, Forum, Republika, Dometi, Mogućnosti, Poezija, Vijenac, Bridge i drugi), ali i u dnevnim novinama: Vjesnik, Jutarnji list i Večernji list. Uređivao je časopis za kulturu i društvena pitanja «Behar».

Zastupljen je u dvadesetak antologija suvremene hrvatske i bošnjačke poezije te u isto toliko panorama i zbornika, na hrvatskom i na stranim jezicima. Neke su pjesme i pojedini ciklusi pjesama prevedeni na tridesetak stranih jezika. Pjesme i kratke priče do sada su mu objavljivane u gotovo svim književnim časopisima i dnevnim novinama u Hrvatskoj i regiji.

Napisao je veći broj predgovora i pogovora kao popudbinu za knjige suvremenih hrvatskih i bošnjačkih pjesnika koje je predstavljao i zagovarao na promocijskim priredbama.

U tri knjige kritika obradio je približno dvjestotinjak autorskih osobnosti i tristotinjak njihovih knjiga (žanrovski različitih).

Dženaza i ukop Seadu Begoviću obaviće se na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj u srijedu, 5. decembra 2018. u 11:40 sati, a komemoracija književniku Seadu Begoviću održat će se u Hrvatskom društvu pisaca, vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb, u srijedu, 5. decembra 2018. u 14 sati.

Na komemoraciji će govoriti: Dražen Katunarić, Sanjin Kodrić, Marijana Rukavina Jerkić, Marina Šur Puhlovski, Andrija Tunjić.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo