35. godišnjica Zavoda: Bogata manifestacija predstavlja i sve nacionalne spomenike u TK

04 Dec 2018

U povodu obilježavanja 35. godišnjice postojanja i rada, Javna ustanova Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona od 3. do 5. decembra organizira manifestaciju kojom proslavlja ovaj značajan jubilej, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

Manifestacija pod nazivom "Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca" biće otvorena sutra, 4. decembra, sa početkom u 14 časova u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra.

- U sklopu programa planirali smo i održavanje naučne konferencije koja se bavi pitanjem identiteta pojedinca i države. Učešće će uzeti 22 sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine počevši od direktora za Komisije za nacionalne spomenike BiH, potom profesora sa pravnih fakulteta, odsjeka za historiju, arhitekata i tako dalje, kazao je Nurkić direktor Zavoda.

Trećeg dana manifestacije, u srijedu 5. decembra, planirana je promocija izdanja Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, kao i otvaranje izložbe pod nazivom "Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona", autorice Munise Kovačević, prof.

Zavod kao Javna ustanova se institucionalno i na osnovu zakonskih ovlaštenja bavi problematikom istraživanja, evidentiranja, zaštite, korištenja i obnove svih vrsta kulturno-historijskih i prirodnih dobara na području Tuzlanskog kantona.

- Kada su u pitanju nacionalni spomenici, na području Tuzlanskog kantona trenutno imamo evidentirano 49 nacionalnih spomenika. Zanimljivo je da smo uradili panoe za svaki spomenik i to će posjetioci moći da vide trećeg dana naše manifestacije, dodao je Nurkić.

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je ustanova koja je formirana odlukom Skupštine opštine Tuzla od 31.03.1983. godine.

- Od svog osnivanja pa do danas, ova institucija intenzivno radi na proučavanju naslijeđa na području Tuzlanskog kantona. Upravo pomenutom manifestacijom nastojimo skrenuti pažnju javnosti o postojanju jedne ovakve institucije koja se bavi zaštitom, korištenjem, obnovom i prezentacijom svih vrsta dobara kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Također, cilj nam je istači da je naslijeđe veoma važan vid u izučavanju identiteta naroda, države i pojedinca, kazala je profesorica Munisa Kovačević, stručni saradnik za kulturno-historijsko i spomeničko naslijeđe u ovom Zavodu. 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo