Logo
Print this page

Brojni programi trećeg kampa Mreže mladih Muftijstva mostarskog

, Published in Društvo Featured

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sinoć je u Karađoz-begovoj medresi otvorio treći po redu kamp za mlade Mreže Muftijstva mostarskog.

Kamp okuplja 44 mladića i djevojke iz Konjica, Prozora, Mostara, Stoca, Čapljine i Livna i trajat će do 8. januara ove godine. Predviđeni su brojni sadržaji edukativnog, rekreativnog i sportskog karaktera. Stručnim seminarima će rukovoditi Valdet Peštalić, Lejla Mezit, Harun Macić, Lejle Mutić. Učesnici će posjetit, pored znamenitosti Mostara još i Stolac, Trebinje i Sarajevo. U sportskim i rekreativnim programima imat će priliku da pokažu svoje vještine u streljaštvu, gađanju lukom i strijelom, zračnom puškom, futcalu, odbojci i skijanju

Organizatori edukativnog kampa pored Muftijstva i Info-servis za mlade Medžlisa IZ-e Mostar je i Karađoz-begova medresa. Broj učesnika, prema riječima rukovodioca Info servisa za mlade Arnel ef. Demirović mogao je biti znatno veći jer zainteresiranost mladih za druženjima ove vrste u svim medžlisima na području Muftijstva je veoma velika, no zbog ograničenih kapaciteta i koncepta kampa to nije moguće. Uz kratku prezentaciju aktivnosti i realiziranih projekata u proteklim godinama na svečanom otvorenju učesnicima su se obratili pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef Maksumić i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. 

Cilj ovog kampa, kako je to naglasio muftija, sadržan je u namjeri da naši džemati dobiju što korisnije članove koji će u njima svojim aktivnostima i radom davati konkretan doprinos. „Trebamo za život biti spremni. Život nas neće maziti. Vrijeme i okruženje u kojem živimo od nas traži da budemo odvažni i hrabri Bošnjaci, dosljedni muslimani, vjerni svome identitetu, kulturi, jeziku, običajima i tradiciji“, istakao je muftija Dedović. Ukazao je na činjenicu da će kroz ovaj kapm učesnici dobiti puno teorijskih saznanja, koja su veoma bitna, ali i upozorio da je od toga mnogo važnije konkretno djelo, jer smisao teorijskog znanja dobiva se tek onda kada se naučeno praktično potvrdi.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB