Logo
Print this page

Galijašević: Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost

, Published in Društvo

U unapređenje energetske efikasnosti u objektima osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u protekle četiri godine uloženo je 22 miliona KM, najvećim dijelom iz kantonalnog budžeta, ali i udruživanjem sredstava sa stranim donatorima.

Zahvaljujući tom programu, u velikom broju škola učenici i nastavnici imaju mnogo bolje uslove za boravak i rad, a istovremeno se postižu i značajne finansijske uštede.

Direktori osnovnih škola "Hajderovići" i "Kovači" iz općine Zavidovići te "Safvet-beg Bašagić" Breza, uručili su danas premijeru ZDK-a Miralemu Galijaševiću i ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensuru Sinanoviću zahvalnice za podršku projektima utopljavanja školskih objekata.

Vlada je sa 90.000 KM finansirala zamjenu prozora na objektu centralne škole OŠ "Hajderovići", koja još traje, te potpunu rekonstrukciju zgrade PŠ "Rujnica" koja je dobila i geotermalno grijanje, čime je postala jedna od tri škole u ZDK koje se zagrijavaju na ovaj način.

U rekonstrukciju zavidovićke OŠ "Kovači", zajedno sa UNDP-om, u više faza uloženo je 100.000 KM, dok je Vlada sa 40.000 KM finansirala temeljitu rekonstrukciju PŠ "Brezik".

PŠ "Župča" u sastavu OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza doživjela je potpunu rekonstrukciju zahvaljujući ulaganju od 166.000 KM, a u sklopu projekta rekonstruisana je i školska fiskulturna sala.

- Obrazovanje je imalo posebno mjesto u programu Vlade i ostat ćemo dosljedni politici prema obrazovanju i nastaviti ulaganja, jer je to ulaganje u našu budućnost. Također, ponosni smo što smo vratili dostojanstvo prosvjetnim radnicima - kazao je premijer Galijašević, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB