Sanjin Kodrić: "Takozvani BHS je nadomjestak za nikad prežaljeni Srpskohrvatski jezik" (VIDEO) Istaknuto

30 Jan 2019
(Screenshot) Emisiju poslušajte klikom na video u tekstu ↓ (Screenshot) Emisiju poslušajte klikom na video u tekstu ↓

Manje među lingvistima, a više među političarima imamo nastojanje da se inaugurira tzv. bhs jezik, koji bi bio nadomjestak za nikad prežaljeni srpsko-hrvatski jezik – kazao je za radio BIR prof.dr. Sanjin Kodrić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Navodi da u javnosti postoje elementi zastrašujućeg neznanja, te da se jezik svodi samo na pravopis:

„Nisu bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski zasebni, autohtoni i autonomni jezici samo zahvaljujući nekim sitnim ili krupnijim pravopisnim razlikama. Postoje vrlo važne specifičnosti, posebno kada riječ o historiji jezika, nije isto tekao razvoj bosanskog književog jezika i srpskog, hrvatsko i crnogorskog jezika, ni dijalekatski sistem nije identičan. Nije jezik samo komunikacijsko sredstvo, niti je samo lingvistička činjenica, jezik je i kulturalna činjenica.„ – ističe profesor Kodrić.

Profesor Kodrić je u popodnevnom programu radija BIR najavio promociju triju novih knjiga iz 2018. godine: „Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost“, „Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad“ i „Studije iz kulturalne bosnistike“, koja će biti upriličena danas (30. januara 2019. godine).

Knjige će biti promovisane u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu s početkom u 18 sati.

Kao promotori najavljeni su prof. dr. Elbisa Ustamujić, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Muris Bajramović i prof. dr. Sead Šemsović.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo