Danas sa akšam-namazom nastupa Lejletu-r-regaib - Noć želja

06 Mar 2019

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, danas s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili kod nas poznata kao Noć želja. Obilježava se uoči prvog petka u mjesecu redžepu.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. To je i noć dova, želja i nade.

Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH podsjećaju da ne treba propustiti da se u noći Lejletu-r-regaiba dokuči Allahova milost, blagodat i bereket.

Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, odabranije u odnosu na ostale noći u godini, to su vijesnici nadeloazećeg mjeseca ramazana, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo