Logo
Print this page

U Srebrenici se gradi farma pilića vrijedna dva miliona KM, bit će zaposleno 10 radnika

, Published in Društvo

U naselju Sućeska kod Srebrenice u toku je izgradnja farme pilića, u vlasništvu Safeta Alića iz ovog mjesta, koji u ovaj projekat planira investirati oko dva miliona KM.

Gradilište buduće farme, čiji će kapacitet biti oko 100.000 pilića, posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je dao podršku investitoru Aliću. Ovaj Srebreničanin godinama živi u Švicarskoj, a u ovoj zemlji posjeduje i vlastitu firmu koja uspješno posluje.

"Ako bude sve teklo po planu i ako budem imao podršku nadležnih institucija, planiram da projekat bude završen naredne godine. Imam dogovorenu i kompaniju koja će otkupljivati piliće. Prema mojim procjenama, na ovoj farmi će biti zaposleno 10 radnika", ispričao je Alić.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da je za povratnike i povratničke zajednice važna obnova infrastrukture i socijalna pomoć koja im se pruža, ali da će radna mjesta odrediti mjesto življenja ovih ljudi.

"Investitoru Aliću čestitam na odluci da investira u svoj rodni kraj i zaposli svoje komšije. One koji mogu i trebaju pomoći realizaciju ovog projekta pozivam da pomognu, jer od uspjeha ove i drugih investicija zavisit će opstanak na ovim prostorima. Ovakva investicija je veliko ohrabrenje i najbolji primjer da naši građani, koji žive u inostranstvu, žele investirati u domovinu. Istovremeno, ovo je poziv i privrednicima u Bosni i Hercegovini da investiraju u ovaj dio naše zemlje, te na taj način podrže povratničku populaciju. Od nadležnih institucija očekujemo da u narednom periodu još snažnije podrže privredne aktivnosti, te izdvoje više sredstava za zapošljavanje, jer radna mjesta su glavni preduslov za opstanak ljudi u ovim krajevima", kazao je tokom posjete potpredsjednik Salkić.

(klix.ba)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB