Logo
Print this page

Predstavljena knjiga o historiji nacionalnih manjina u BiH

, Published in Društvo

Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini (1918-1941) naziv je knjige dr. Enesa S. Omerovića koja je predstavljena danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, a u organizaciji Instituta za historiju Sarajevo.

Knjiga je rezultat rada na naučno-istraživačkom projektu u Institutu za historiju, a kao doktorska disertacija odbranjena je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2017. godine. U predstavljanju knjige su učestvovali dr. Muhamed Nametak, v.d. direktora Instituta za historiju, dr. Sonja Dujmović, naučna suradnica u Institutu za historiju, dr. Amir Duranović, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i autor knjige.

Kako je istaknuto, Omerovićevo istraživanje rezultiralo je cjelovitim, detaljnim i historiografski utemeljenim pregledom najkrupnijih istraživačkih pitanja vezanih uz društveno-politički i ekonomski status pripadnika različitih nacionalnih manjina, koji stoljećima, odnosno decenijama žive i doprinose slojevitoj raznolikosti bosanskohercegovačkog društva.

Istraživanje je temeljeno na višegodišnjem prikupljanju i sistematiziranju arhivske građe iz arhivskih ustanova u Bosni i Hercegovini i susjedstvu. Prezentirani kao jedinstvena cjelina, rezultati istraživanja čine kompaktno historiografsko štivo, istaknuo je jedan od promotora, doc. dr. Amir Duranović.

- Omerovićeva knjiga u jubilarnoj godini za Institut i Univerzitet postavlja ozbiljan historiografski standard što smatram veoma vrijednim jer očuvanje visokih naučnih standarda u istraživanju neće dozvoliti provincijalizaciju nauke pa je u tom smislu Omerovićeva knjiga pokazatelj ozbiljnosti autora i institucije u kojoj radi. S obzirom na značaj teme, osim vrijednog i temeljitog istraživanja, posebno naglašavam značaj koji autor kao svoj autorski pečat daje ovoj knjizi, a radi se o konceptualizaciji odnosno ideji da se jedna ovakva tema predstavi i kroz idejno rješenje za dizajn knjige jer u konačnici omogućava čitanje knjige iz različitih uglova, kako doslovno, tako i historiografski - naglasio je dr. Duranović.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB