Logo
Print this page

Dan džamija i džemata u Gacku obilježen postavljanjem kamena temeljca vakufske zgrade

, Published in Društvo Featured

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH i Mostarsko muftijstvo u saradnju sa Medžlisom IZ-e Gacko u petak, 26. aprila organizirali su nekoliko događaja značajnih kako za malobrojne povratnike tako i za širu društvenu zajednicu.

U povodu Dana džamija, a u okviru istoimene manifestacije i manifestacije „Dani mevluda i zikra“ o izazovima i perspektivama djelovanja Islamske zajednice u povratničkim sredinama, ulozi i značaju vakufa i vakufske imovine govorili su mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH Ismail ef. Smajlović, pravnik Vakufske direkcije Huso Salihović, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Gacko Sadet ef. Bilalić i Enis Tanović.

Od šest džamija porušenih tokom rata na području Gacka obnovljene su četiri. Džamija u Ključu i džamija u Kuli čak dva puta. Prva je nakon stotinu dana ponovo minirana, a druga je zapaljena 2008.godine. IZ-e je izvršila detaljnu identifikaciju svih vakufskih nekretnina, a uskoro će, kako je to istaknuto, izgraditi dva kapitalna vakufska objekta: Vakufsku klaonicu, hladnjaču sa sušnicom i vakufskog turističkog objekta na Ivanjici.

Kamen temeljac za klaonicu na kupljenom zemljištu položen je nakon džume namaza. Tim činom praktično je označen početak prve faza gradnje objekta čija je osnovna namjena da se u njemu, prema propisanim vjerskim i zakonskim standardima, vrši klanje kurbana, njihova obrada, priprema za dalju isporuku korisnicima i onima kojima su namijenjeni.

Na taj način će se ojačati i ohrabriti malobrojni povratnici u Gacko gdje su potencijali za razvoj stočarstva nesagledivi i nepresušni. U prvoj fazi planirano je zaposlenje dvojice povratnika na definiranim poslovima.

Projekat, čija je vrijednost procijenjena na iznos od oko 350 000 KM, urađen je sa Vakufskom direkcijom i Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica. „Možda će vrijeme koje dolazi pokazati koliko je ovo velik i važan trenutak. Ovo je velika nada i snažno svjetlo za našu budućnost. Na nama je da u onom trenutku koji nam je ukazan učinimo ono što je do nas. Čvrsto vjerujem u izvjesnost ovoga što činimo“, kazao je muftija Dedović.

Obilježavanje Dan džamija i džemata, kako je to primijetio direktor Smajlović, u aktuelnom vremenu ima za cilj da Bošnjaci pokažu svoju graditeljsku narav. „Evo, pokazalo se i ovdje u Gacku, kao i u Banjaluci i Foči da sve ono što nam je porušeno muslimani mogu da obnove. Zato tražimo savez sa čestitim ljudima, i ima ih takvih, to moramo potvrditi, da bismo vratili vrlinu graditeljstva među razborite ljude“, rekao je Smajlović.

Tokom svečanog dijela programa čelni ljudi Islamske zajednice uručili su Vakufnamu Halidu Čustoviću jednom od najvećih donatora Medžlsu IZ-e Gacko. Cjelodnevnim programima koji su završeni posjetom džamiji u Ključu prisustvovao je veliki broj značajnih ličnosti, Bošnjaka čije je porijeklo iz ovih krajeva, a među njima i proslavljeni kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić.

{galerija}26-04-2019-DanDžamijaGacko{galerija}

Rate this item
(5 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB