Logo
Print this page

Dani Ajvatovice: Održana promocija knjige „Kraljevski grad pod sultanima“

, Published in Društvo Featured

Sinoć je u okviru manifestacije „509. Dani Ajvatovice“ u Domu kulture u Donjem Vakufu održana promocija knjige „Kraljevski grad pod sultanima“, autora prof. dr. Ismeta Bušatlića.

Knjiga „Kraljevski grad Jajce pod sultanima“ predstavlja značajan doprinos u rasvjetljavanju prošlosti grada Jajca iz doba osmanske vladavine. Pišući o lijepoj i mudroj riječi koja se baštinila na tom području, autor je ukazao na kontinuitet pismenosti od srednjovjekovne Bosne pa sve do austrougarske okupacije 1878. godine.

Profesor Bušatlić je u svom djelu zabilježio čitavu plejadu poklonika pisane riječi iz tog perioda, od pisara posljednjeg bosanskog kralja Stjepana I Tomaševića, preko Konstantina Janičara, Mustafe Hurremija, fra Stipana Margitića, fra Nikole Lašvanina, fra Marka Dobretića, hafiza Mustafe Hafizadića, fra Antuna Kneževića, Hasana Husnija Spahe, hafiza Ahmeda Sabita, hafiza Mehmeda Tevfika Okića i mnogih drugih. Na temelju raznovrsnog i bogatog istraživačkog materijala, prof. Bušatlić ukazuju na to da Bosna tog vremena nije bila „tamni vilajet“, kako je mnogi žele predstaviti.

Govoreći o značaju ovog historijskog djela promotor Zehrudin Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Jajce, je istakao da nas ova knjiga podsjeća na značaj višestoljetnog suživota na ovim prostorima: Jajce je uvijek bilo mjesto različitih kultura, nacija, svjetonazora i naroda, što je zapravo Božija sudbina. Takvo Jajce, u kome niko nikome nije smetao, je primjer kakvo ono treba biti danas i ostati ubuduće.

Svoj doprinos ovom kulturnom događaju dao je i promotor Mevzudin Duranović, te član Organizacionog odbora „509. Dana Ajvatovice“ Amir Čavak, koji je za kraj napomenuo da je ova promocija, ali i već održani 21. internacionalni karate turnir „Bugojno OPEN“, te šahovski turnir „Ajvatovica 2019.“, na kojem su drugo mjesto podijelili Senad Kamberović iz Sarajeva, Predrag Barišić iz Kiseljaka i Draško Babić iz Prijedora, zapravo promocija vrijednosti zajedničkog života u BiH, što je ujedno i jedna od osnovnih ideja ovogodišnje manifestacije.

Dani Ajvatovice nastavljaju se već danas u Velikoj sali Općine Travniku, gdje će o temi „U Poslaniku imate divan uzor“ govoriti akademik Esad Duraković, dok će se u Bugojnu održati promocija zbirke pjesama „Korak kama“, autorice Jasmina Zuhrić-Šiljak.

(MINA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB