Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Rukometna reprezentacija obilježila sportsku 2014. godinu

, Published in Društvo Featured

Sportsku, 2014. godinu u Bosni i Hercegovini obilježile su reprezentativne selekcije u ekipnim sportovima košarci i rukometu.


Najveći podvig ostvarila je rukometna reprezentacija, koja je prvi put u svojoj istoriji izborila nastup na jednom velikom međunarodnom takmičenju - svjetskom prvenstvu, koje će se od 15. januara do 1. februara 2015. godine održati u Kataru.

Najveći uspjeh bh. rukometa ostvaren je u šestom pokušaju i nakon više od 17 godina nastojanja brojnih generacija naših najboljih rukometaša. Uspjeh reprezentacije BiH tim je veći što je ostvaren senzacionalnom eliminacijom Islanda,  jedne od najboljih evropskih selekcija.

Nakon što su u kvalifikacijama osvojili prvo mjesto u Petoj grupi, ispred Portugala, Latvije i Estonije, bh. rukometaši su izborili nastup u baražu. Žrijeb u danskom Herningu nije bio naklonjen  našoj reprezentaciji koji je dodijelio Islanđane.

Selektor Dragan Marković  bio jedan od rijetkih koji je vjerovao da naša podmlađena ekipa u junskim susretima baraža može napraviti podvig. U prvom susretu naši mladi i neiskusni igrači u Sarajevu su o slavili s minimalnih 33:32, dok su u Reykjaviku remizirali  29:29 i tako pri put izborili učešće na svjetskoj smotri.

- U Island smo došli puni samopouzdanja da napravimo senzaciju. Nismo se zadovoljili minimalnom pobjedom kod kuće. Popravili smo loše elemente iz prvog susreta, popraviili smo odbranu i lakše postizali golove nego u Sarajevu. Od samog starta bilo je jasano da se možemo suprotstaviti favoriziranim Islanđanima. Pokazali smo da se možemo nositi s velikim ekipama kod kuće, ali i u gostima. Jako sam ponosan na moje igrače - kazao je tada  Marković.

Plasmanom na SP povećala se i popularnost rukometa u BiH. Marković ističe, da Je sve bolja pozicija rukometa u našoj zemlji, te da su njegovi igrači svojim rezultatima "najterali ljude da budu uz reprezentaciju".

Dobru sezonu bh. rukometaši su nastavili  i krajem oktobra i početkom novembra odigraviši dva susreta u kvalifikacijama za EP prvenstvo 2016. godine u Poljskoj. U prvom susretu u Minsku su remizirali su s favoriziranom Bjelorusijom, dok su u Tuzlu prižili sanažan otpor evropskom prvaku Danskoj.

Da je 2014. godina protekla je u znaku bh. rukometaša svjedoči i činjenica da su u nedavnim izborima najboljih sportista Bosne i Hercegovine rukometaši dobili više ključnih priznanja. U tradicionalnom izboru "Nezavisnih novina" lijevi bek naše reprezentacije Nikola Prce proglašen je najboljim sportistom BiH,  selektor Marković za najboljeg trenera.

U 2015. godini bh. rukometaše očekuje nastavak kvalifikacija za EP. Prvi susret igrat će se 29. aprila u BiH protiv Litvanije, revanš je 2. maja u gostima, dok će kvalifikacije završiti susretima protiv  Bjelorusije, 10. juna u BiH, i Danske, 13. juna u gostima.     

Reprezentacija se trenutno u Mostaru priprema za SP i s velikom optimizmom 4. januara putuje u Katar.

Govoreći o očekivanjana, Marković je nagalasio da bi bio zadovoljan  plasmanom u osminu finala.

-  U  Katar idemo sa jasnim ciljem, a to je prolazak u drugi krug. Dat ćemo sve od sebe da taj cilj i ostvarimo -  kazao je  Marković.

Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić dijeli selektorov opimizam.

- Imamo dobar tim, jednostavno ne bojimo se nikoga. Ako odigramo sto posto i budemo svi zdravi možemo napraviti dobar rezultat. Prioritetni cilj je da pokušamo da prođemo u osminu finala što bi bio sjajan rezultat. Naša grupa je veoma izjednačena, imamo po jednog autsajdera (Iran) i favorita (Hrvatska), a mi, Makedonija, Austrija i Tunis, uz Hrvatsku, borit ćemo se za prva četiri mjesta koja vode u osminu finala. Sve te ekipe dobro poznajemo, kao i oni nas, tu nema nekih tajni. Najvažnije od svega je da mi u SP uđemo zdravi, da nas povrede ne ometu - kazao je Karačić.

Izabranici selektora  Markovića uvodni susret na SP u B-grupi igrat će 15. januara s Iranom, zatim protiv Austrije (17. januara), Makedonije (19. januara), Tunisa (21. januara ), dok je utakmica protiv favorita grupe - Hrvatske na programu 23. jaunara.

Po četiri najbolje reprezentacije iz grupe izborit će nastup u osmini finala.


(Fena)

Rate this item
(0 votes)