“Dan šehida” u Potočarima – odavanje počasti žrtvama Istaknuto

14 Jun 2018
Odavanjem počasti i učenjem tevhida za žrtve genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima i ove će godine, tradicionalno, biti obilježen “Dan šehida” u organizaciji porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica i Medžlisa Islamske zajednica Srebrenica.

“Svake godine ‘Dan šehida’ obilježavamo u Memorijalnom centru Potočari, i ove godine ćemo imati vjerski program koji počinje u 12.00 sati. Pozivam porodice preživjelih da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj”, rekao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir efendija Peštalić.

Nakon vjerskog dijela programa i klanjanja podne-namaza, porodice žrtava posjetit će mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen “Danom šehida” – kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i odavanjem počasti na druge načine.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra ukopano 6.575 žrtava genocida u Srebrenici.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo