"Vjerske zajednice i autoriteti imaju obavezu graditi povjerenje i suživot" Istaknuto

05 Jul 2018

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je u srijedu 4.7.2018. godine posjetio paroha Jadrana Danilovića, arhijerejskog namjesnika sarajevskog u Crkvi svetog Preobraženja u Pofalićima. Cilj posjete je jačanje veza sa lokalnim vjerskim zajednicama i uspostava saradnje na temeljima izgradnje povjerenja i uvažavanja. 

Paroh Danilović je upoznao glavnog imama sa historijatom crkve, redovnim, kao i aktivnostima parohije na humanitarnom planu. U parohiji djeluje javna kuhinja koju koristi 80 korisnika, te koja ima veliku podršku lokalne zajednice i institucija vlasti.

Nadalje, razgovarano je i o aktualnim izazovima vjerskih zajednica i duhovnom stanju vjernika općenito. Istaknuta  je, također, nasušna potreba zajedničkog djelovanja i oslanjanja zajednica jednih na druge u pogledu preventivnog i odgojnog djelovanja naspram devijantnih pojava u društvu. U tome kontekstu je naglašeno kako su potrebni i češći susreti ovakvog karaktera. 

Problematika pojava napada na crkvu je nešto što zabrinjava pravoslavne vjernike u Sarajevu, o čemu su mediji već izvještavali, a što je, također, bila tema razgovora. Glavni imam i paroh oštro su osudili svaki napad na vjernike  i njihove vjerske objekte, uz poruku kako je izuzetno važno da vjerske zajednice podižu nivo svijesti kod svojih vjernika o važnosti zaštite imovine i časti drugih ljudi te njihovih vjerskih institucija i spriječe senzacionalističke izjave o istim, prije svega žalosnim pojavama u našem društvu.

Kao autoriteti vjerskih zajednica na lokalnom nivou glavni imam doc.dr. hfz. Kenan ef. Musić i paroh g. Jadran Danilović zajedno su poručili kako “vjerske zajednice i autoriteti imaju zajedničku obavezu promoviranja dobra i sprječavanja svakog nasilja u ime vjere, čime se širi duh suživota u Bosni i Hercegovini!”

 

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo