Logo
Print this page

Vojislav Šešelj oslobođen optužnice

, Published in Region Featured

"Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude je slobodan čovjek" - rekao je Jean-Claude Antonetti, predsjednik Sudskog vijeća u slučaju "Šešelj".

Trinaest godina nakon dobrovoljne predaje Vojislava Šešelja, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je prvostepenu presudu vođi srpskih radikala, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. godine počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i protiv vojvođanskih Hrvata, na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

"Većina članova Vijeća je uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanz (Flavia Lattanzi) zaključila da Tužilaštvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora koje je Vojislav Šešelj održao 01. i 07. aprila 1992. godine i zločina počinjenih 1992. godine u četvrtom mjesecu u Mostaru, Zvorniku i na širem području Sarajeva, ili da bi se Vojislavu Šešelju mogli staviti na teret, čak posredno, zločini počinjeni u periodu od maja 1992. do septemra 1993.
U tim okolnostima većina (sudija) nije u mogućnosti da okvalifikuje govore Vojislava Šešelja od 01. i 07. aprila 1992.kao 'actus reus' poticanja."- pročitao je sudija Antonetti.

Nije utvrđena nikakva de iure ili de facto hijerarhijska veza između Vojislava Šešelja i dobrovoljaca koji su učestvovali u kaznenim djelima koja se navode u optužnici.

Ovom slobađajućom presudom po svih devet tačaka optužnice nalog za hapšenje koji je Žalbeno vijeće izdalo 17.juna 2015. godine postaje bespredmetan.

Radio BIR

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB