Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Sandžak: Ispraćaj i dova za buduće hadžije u Novom Pazaru

, Published in Region Featured

Sandžački muslimani su oduvijek pridavali poseban značaja petoj islamskoj dužnosti i naročito cijenili hadžije kao najodabranije predstavnike svog naroda, priređujući im ispraćaj i dočekukjući ih sa posebnim emocijama, poručeno je danas u Novom Pazaru na svečanosti povodom ispraćaja vjernika koji u organizacija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) putuju u sveta mjesta Mekke i Medine, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz prisustvo velikog broja vjernika i velikodostojnika IZ-e Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) priredio je na Trgu Gazi Isabeg u centru Novog Pazara svečanost i hadžijsku (ikrar) dovu za buduće hadžije.

Sa prostora svih muftijstava, kao i sandžačke dijaspore, a u orgaizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IzuS) u sveta mjesta Mekke i Medine na hadž putuje 235 vjernika, što je do sada najveći broj. Sa prostora Srbijanskog dijela Sandžaka preko Ureda za Hadž Mešihata IZuS putuje 170 vjernika koji će obaviti petu islamsku dužnost.

Prva grupa hadžija iz Srbije otputovala je jučer sa Prištinskog aerodroma. Danas je iz Novog Pazara ispraćeno 99 hadžija, dok će sutra, 23. augusta, takođe sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Turkish Airlinesom (THY), otputovati preostale hadžije koji tu islamsku dužnost obavljaju preko Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Tokom vjerske svečanosti pred više stotina ljudi u centru Novog Pazara na Trgu Gazi Isa-beg, uz učenje odlomaka Kur'ana, priređen je vjerski program.

Tradicionalnom ispraćaju hadžija, sem predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, ovoga puta nije prisustvovao niko od zvaničnika iz lokalne samouprave Novog Pazara.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud ef.Dudić je u svom obraćanju, podsjetivši da se već 25 godina sa ovog mjesta vjernici ispraćaju na hadž, je istakao i da „muslimani sa ovih prostora nisu prestajali da zijarete Bejtullah-Kabu (posjećuju Božju kuću)“.

Dudić je istakao da onaj koji se odazove Božjem pozivu sretan i na pravom putu i da sve što, kao Mešihat IZ-e rade, rade u ime Allaha.

"Naši vjernici punih 25 godina kazuju na koju su stranu, kome se odazivaju i nije ni čudo što smo ove godine imali rekordan broj, a rekordan broj nije veći zato što smo imali toliko dozvola za hadž“, rekao je Dudić.

On je, obraćajući se budućim hadžijama, istakao da u narednih petnaest dana oni će biti ambasadori naroda iz kojeg dolaze.

"Obavite propise hadža onako kako to dolikuje, da nam se vratiti oprošteni od grijeha. Vi ste naši ambasadori i ponosimo se sa svakim od vas jer ne predstavljate samo sebe i svoju porodicu već i svoju zajednicu. Vaše se dove ne odbijaju, i kada ste pored Kabe niti kada ste na putu “, ukazao je muftija Dudić zamolivši hadžije da se svojim dovama (molitvama) na hadžu sjete onih koji ostaju kod svojih kuća.

Nakon svečanosti, uz prisustvo najmilijih, buduće hadžije su autobusima otputovale za Beograd, odakle će večeras odletjeti za Saudijsku Arabiju.

Islamska zajednice Srbije (IZS) ispraćaja za buduće hadžije organizira sutra, u srijedu 23. augusta u hali Pendik u Novom Pazaru.

Iz Srbije ove godine ukupno 415 muslimana na hadžu

Kako je za Anadolu Agency (AA) ranio je potvrdio reisu-l-ulema IZ Srbije Sead ef. Nasufović hadžije, njih 180, u organizaciji ove IZ-e će iz Beograda, sa ihramima, direktno otputovati u Džedu 24. augusta.

"Sve pripreme za hadž biće dana završene i teku planiranom dinamikom. Pored 130 hadžija iz Sandžaka, u orgnizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije putuju i hadžije sa područja centračne Srbije i Preševske doline. Među našim hadžijama biće dvadeset stranih državljana koji borave u Srbiji", rekao je Nasufović.

Iz Srbije će ove godine hadž, petu islamsku dužnost, u organizaciji Islamske zajendice Srbije (IZS) i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), obaviti ukupno 415 muslimanskih vjernika, što je do sada najveći broj.

 

Rate this item
(0 votes)