Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Islamska zajednica u Sloveniji izabrala izvođača radova za Islamski kulturni centar

, Published in Region

U petak, 17. aprila 2015. godine, muftija dr. Nedžad Grabus, u ime Islamske zajednice u Sloveniji i g. Uroš Razdevšek, u ime firme Gorenje projekt, d.o.o., potpisali su ugovor za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.    

Nakon javnog raspisa, kojeg je Islamska zajednica u Republici Sloveniji objavila 2014. godine, izabran je izvođač građevinsko-zanatskih radova firma Gorenje projekt, d.o.o., za elektro instalacijske radove izabrana je firma Elektromontaža, d.o.o., a za mašinske instalacije firma Klima Ptuj, d.o.o.

Sve tri firme ponudile su najugodniju cijenu za izvođenje radova. Cjelokupan postupak raspisa kao i optimizacije projekta vodila je firma Elea iC, d.o.o., koja za Islamsku zajednicu u Sloveniji izvodi inžinjering i nadzor projekta izgradnje džamije u Ljubljani. Projekt Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pripremio je arhitektonski biro Bevk&Perović arhitekti iz Ljubljane.

Prema terminskom planu rada, radovi će se nastaviti na gradilištu za izgradnju Islamskog kulturnog centra slijedeće sedmice. Ugovor je potpisan u visini 11,5 milijona eura koje je već 2010. godine za Islamski kulturni centar donirala država Katar. Nažalost, zbog različitih prepreka Islamska zajednica čekala je na ovaj trenutak pet godina. Projekt izgradnje džamije ocjenjen je na 22,3 milijona eura. Za okončanje projekta bit će potrebno osigurati sredstva za unutrašnju opremu u visini 2,4 milijona eura kao i sredstva za izgradnju novog dijela ceste i potrebne infrastrukture u visini 1,3 milijona eura. Do sada je u projekat Islamskog kulturnog centra uloženo 8,2 milijona eura. Prva faza izgradnje trajat će do 15. aprila 2016. godine. Okončanje cijelog projekta predviđeno je za neredne tri godine.

Podsjetimo da je prvi dio izgradnje, odnosno zemljani radovi, izmještanje kanala za metoerne vode i izgradnja potpornog zida završena krajem 2014. godine. Nastavak izgradnje nastavlja se blagovremeno i u skladu sa terminskim planom.

Potpis ugovora za izgradnju džamije potpisuje se u vrijeme kada je uređena u potpunosti dokumentacija za izgradnju novog dijela ceste za koju je Islamska zajednica u Sloveniji morala mijenjati građevinsku dozvolu. Islamska zajednica je građevinsku dozvolu dobila u septembru 2013. godine kada je i položen kamen temeljac. Sada ne postoje administrativne prepreke za okončanje projekta.

Nakon potpisivanja ugovora muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo da je konačno došlo vrijeme da se džamija u Ljubljani počne graditi. Prema njegovim riječima za njega je, kao i za sve muslimane u Sloveniji, ovo svečani dan, koji će biti zabilježen u historiji projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra. ''Prešli smo dug, trnovit i težak put kako bismo došli do ovog trenutka. Teško vjerujem da smo konačno podpisali ugovor za izgradnju Islamskog kulturnog centra. To je kruna svih dosadašnjih napora, iskušenja, želja i dova koje smo učili za ovaj trenutak. Zato je danas dan u kojem ćemo se prvo zahvaliti Uzvišenom Bogu, bez čije pomoći bismo teško došli do ovog čina. Zahvaljujem se svim donatorima koji su svojim prilozima podržali ovaj projekat. Hvala i svima onima koji su nam pomogli savladati administrativne prepreke, a posebno se zahvaljujem gradonačelniku Zoranu Jankoviću bez čije pomoći bismo teško riješili sve administrativne prepreke i zaplete. Velika zahvala i poštovanje emiru el-validu Shayh Hamedu bin Halifi Alu Thaniju i emiru države Katar Shayh Temim bih Hamedu Alu Thaniju koji su prepoznali važnost ovog projekta. Hvala svima koji su pomogli da sastavimo mozaik koji se zove Islamski kulturni centar u Ljubljani. Uvjereni smo u sposobnost izabranih izvođača i očekujemo da se profesionalno prihvate posla kako bismo imali najljepšu džamiju u Europi. Molim Uzvišenog Boga da nam olakša izgradnju džamije u Ljubljani i daruje dobru volju da uspijemo u našem poslu'', kazao je muftija dr. Nedžad Grabus prilikom potpisivanja ugovora.


Rate this item
(0 votes)