Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

(FOTO) Održana „Šljemenska hajr dova“ Islamskog kulturnog centra u Gracu

, Published in Svijet Featured

U subotu 30. maja sa početkom u 13:30 u Gracu je održana  svečanost “Šljemenska hajr dova” povodom završetka konstrukcionih radova na objektu IKC-a u Gracu.

Projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Gracu započet je prije 5 godina kada je kupljeno vakufsko zemljište veličine 12.000 m2 na kojem će biti izgrađen cijeli kompleks centra, u okviru kojeg je planirana izgradnja džamije i svih džamijskih propratnih objekata, zatim škola, obdanište, upravna zgrada i biblioteka, višenamjenska dvorana, poslovno-vakufski objekat, restoran, omladinski klub i musafirhana.

Bio je to veliki dan i veliki mubarek za sve one koji su godinama sanjali da imaju jedan ovakav objekat, koji će biti mjesto mira, duhovne snage i prava adresa za sve, kako Bošnjake, tako  i ostale muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima.

Svečanosti su prisustvovali  najviši predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Islamske zajednice u Austriji, Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, Mešihata IZ u Srbiji i Hrvatskoj, najviši predstavnici vlasti grada Graca i pokrajine Štajerske, izaslanici političkih, kulturnih, vjerskih i drugih organizacija iz Republike Austrije, kao i predstavnici i članovi džemata iz Austrije, BiH,  Njemačke, Švicarske, Slovenije, te mnogobrojni gosti i donatori iz raznih krajeva Evrope, kao i gosti donatori iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Nakon što su prošle godine završeni zidovi i munara džamije, ove godine džamija je dobila i krov i time će ako Bog da biti omogućeno klanjanje unutar ove ljepotice u Gracu.

U mjesecu maju stekli su se uslovi za organizovanje manifestacije unutar džamije. Najzaslužniji za ovo su svakako brojni vakifi, ali i velika podrška Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Vakufske Direkcije u Sarajevu, kao i ostalih institucija Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iako je do stvarnog završetka i otvora džamije još puno rada pred muslimanima Graca, svi su jako sretni što su dočekali momenat kada se može proslaviti završetak konstrukcionih radova. Ovo je i najveća i najznačajnija manifestacija poslije polaganja kamena temeljca 12. maja 2012. godine, kada je Islamski kulturni centar Grac ugostio na hiljade posjetilaca i na stotine počasnih gostiju. Ista situacija je bila i 30. maja 2015. godine kada su prisustvovali brojni počasni gosti.

Nakon klanjanja podne namaza, održan je prvi dio svečanosti  koji je bio namijenjen gostima iz političkog života Austrije i grada Graca.

Program je na engleskom i njemačkom jeziku vodio vispreni predsjednik džemata IKC Grac mr. Mahdi Mekić, koji se zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji IKC-a, a posebno predstavnicima lokalne zajednice i ministrima u lokalnoj vladi grada Graca; dr. Martini Schrock, dogradonačelnici grada Graca i ministrici za društvena pitanja, omladinu i porodicu, g. Kurtu Hohensinneru, ministru za obrazovanje, integraciju i sport te gđi. Lisi Rucker, ministrici za kulturu, okoliš i zdravlje.

Nakon obraćanja  političkih predstavnika grada Graca, obratili su se i donatori iz Saudijske Arabije i Kuvajta, zatim  predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić,predsjednik Islamske Zajednice Austrije dr. Fuat Sanac i izaslanik reis-ul-uleme muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić.

Nakon prvog dijela svečanosti, upriličen je ručak za sve zvanice i goste, a od 16 sati je počeo vjerski program i obraćanja zvanica na bosanskom jeziku, nakon čega je klanjan ikindija namaz, što je bio prvi namaz obavljen u prelijepom ambijentu IKC- Grac.

Posebno nadahnuto predavanje je održao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, nakon čega je selame reis-ul-uleme prenio muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, koji je dan ranije predvodio klanjanje džume namaza, te je prisustvovao hatmama u ovom džematu.

Muftija Kozlić je čestitao Bošnjacima iz Graca, njihovim vakifima i donatorima, pozvavši sve one koji su u mogućnosti da uzmu učešće u privođenju kraju radova na IKC-u u Gracu.

Program su uljepšali Hor IKC-a Grac i polaznici mekteba, koji su učili odlomke iz Časnog Kur'ana. Završno ašere je proučio jedan od imama IKC-a Grac Ibrahim ef. Šišić, dok je šljemensku dovu proučio dr. Mevlud ef. Dudić.  

Vjerski dio programa je vodio rukovodilac Vijeća imama pri IKC-u Grac Ibrahim ef. Čikarić, koji je u izjavi za radio „BIR“ poručio da „...svaki projekat koji se zove gradnja džamije zahtijeva puno vremena i odricanja i, iskreno, ja se nisam nadao da ćemo doći u situaciju da nakon tri godine imamo ovaj dan kojim smo obilježili šljemensku hajr dovu, ali kao vjernik duboko vjerujem da je nečija dova pomogla i da su oni koji vole davati na Allahovom putu, ubrzali naša očekivanja. Hvala Allahu kada ovu fazu izgradnje imamo iza sebe i sada krećemo dalje. Kao što smo 2009. i 2010. bili odlučni, i danas smo odlučni da ovo privedemo kraju uz pomoć svih onih koji nas prate ovo cijelo vrijeme i koji nas podržavaju. Želja nam je da islam i nas Bošnjake prezentiramo i predstavljamo u atmosferi i miljeu države u kojoj živimo na način, da se islam shvati i prihvati na najbolji način.. Naša primarna zadaća jeste da kroz izgradnju i džamije i IKC-a svima onima koji nisu imali neke veće doticaje sa islamom,prezentiramo i naš rad i našu vjeru na najbolji mogući način, a to jeste da se islam shvati kao vjera mira, tolerancije i koegzistencije“.

Radio BIR je kao medijski pokrovitelj od samih početaka uz Bošnjake Graca, od našeg prisustva na polaganju kamena temeljca pa sve do šljemenske hajr dove IKC-a u Gracu!

Grac i naše sjajne domaćine smo napustili uz sjaj kandilja na munari IKC-a koji su uljepšali  panoramu ovog predivnog grada i Štajerske pokrajine, u kojoj je bosanski jezik prisutan na svakom koraku, naravno uz obećanje da se ako Bog da vidimo iduće godine na otvorenju IKC-a Grac!

{gallery}grac{/gallery}

 

Edin Spahić

BIR.ba

Rate this item
(2 votes)