Iranci se vraćaju na hadž nakon prošlogodišnjeg bojkota

31 Jul 2017

Skoro 90.000 Iranaca se očekuje na ovogodišnjem hadžu u Meki nakon što je Teheran prošle godine bojkotirao ovo hodočašće zbog tenzija sa Saudijskom Arabijom.

Oko 800 hodočasnika je krenulo u nedjelju iz Irana na tri leta za Medinu, rekao je medijima Nasrollah Farahmand, direktor za hadž u iranskoj Organizaciji za hadž i hodočašća, prenosi Reuters.

Očekuje se da će ukupno oko 86.500 Iranaca prisustvovati hadžu ove godine, te je 800 koordinatora otputovalo u Saudijsku Arabiju kako bi im pomagalo tokom hodočašća, kazao je Farahmand.

Iranci su prošle godine bojkotirali hadž nakon što su stotine ljudi, od kojih veliki broj Iranaca, pregažene na smrt u metežu na hadžu 2015. godine, te nakon diplomatskog sukoba između ove dvije zemlje koje se takmiče za prevlast i utjecaj u regiji.

U govoru organizatorima hadža u nedjelju, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je izjavio da Iranci nikada neće zaboraviti "katastrofalne događaje" iz 2015. godine, te je pozvao Saudijsku Arabiju da obezbijedi sigurnost svih hodočasnika.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo