Logo
Print this page

Turska dopremila prvi konvoj humanitarne pomoći u Mijanmar

, Published in Svijet Featured

Regionalnim vlastima u Arakanu (Rakhayn) dopremljen je prvi konvoj humanitarne pomoći koju je Turska poslala za ugroženu muslimansku manjinu (Rohingya), javlja Anadolu Agency(AA).

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) saopćila je da je prvi konvoj humanitarne pomoći uz prigodnu ceremoniju predat nadležnim službama u Arakanu.

Riječ je o prvom konvoju od ukupno hiljadu tona pomoći koju će inicijativom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska dopremiti muslimanima u Arakanu.

Predstavnici TIKA-inog ureda u Yangonu su konvoj pomoći u hrani i odjeći predali čelnicima Ministarstva socijalne skrbi u MIjanmaru.

Mijanmarski zvaničnici zahvalili su se Turskoj na pomoći koja će danas i sutra biti vojnim helikopterima dopremljena ugroženim porodicama na kriznom sjeveru Arakana.

“Prvi konvoj pomoći stigao je na prvu stanicu. Naredna faza je dopremanje te pomoći helikopterima do ljudi kojima je namijenjena“, izjavio je jutros zamjenik turskog premijera Hakan Cavusoglu.

Turski predsjednik Erdogan u utorak je telefonom razgovarao sa šeficom diplomacije i državnom ministricom za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi i tom prilikom je dogovoreno da turska TIKA bude prva međunarodna organizacija koja će dopremiti pomoć ugroženim civilima u Arakanu, gdje pristup već dvije sedmice nemaju ni organizacije Ujedinjenih nacija.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo blizu 150.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB