Nobelov komitet neće oduzeti nagradu Aung San Su Ći Istaknuto

08 Sep 2017

 Više od 360.000 ljudi u svijetu zatražilo je da se dobitnici Nobelove nagrade Aung San Su Ći, kritiziranoj zbog upravljanja krizom u Mijanmaru, oduzmne to priznanje, ali je Nobelov komitet takvu mogućnost odbacio.

U on line peticiji za oduzimanje Nobelove nagrade za mir navodi se da Su Ći, koja defakto upravlja Mijanmarom, do sada ništa nije učinila da bi bio zaustavljen zločin protiv čovječnosti u toj zemlji.

Inicijativa je pokrenuta u Indoneziji i do sada je dobila više od 364.000 potpisa podrške.

Ujedinjeni narodi su saopštili da je oko 146.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohinja, izbjeglo u Bangladeš otkako je 25. avgusta izbilo nasilje u Mijanmaru.

U Nobelovom komitetu u Oslu je u četvrtak rečeno da je prema statutu tog komiteta nemoguće nekome oduzeti ili povući nagradu.

“Formalno se takvo pitanje ne postavlja”, rekao je generalni sekretar Komiteta Olav Njelstad, dodajući da su dostignuća i napori laureata sagledani samo do uručenja nagrade.

Mijanmarska opozicionarka Aung San Su Ći dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. jer je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo