Logo
Print this page

Fetva Svjetske unije islamskih učenjaka: Podrška muslimanima Arakana je farz

, Published in Svijet Featured

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) izdala je fetvu u vezi sa posljednjim napadima i nasiljem mijanmarske vojske nad muslimanima Arakana, prema kojoj je pružanje podrške Rohingya muslimanima farz, odnosno stroga dužnost svakog muslimana.

U saopćenju iz IUMS-a naglašeno je kako je pružanje podrške muslimanima Arakana prema mogućnosti stroga obaveza svakog muslimana, te je upućen poziv da hutba na džuma-namazu bude posvećena upravo podršci muslimanima Arakana.

Državnici islamskog svijeta pozvani su da provedu ekonomski i politički bojkot prema onima koji vrše nasilje nad muslimanima, a humanitarne organizacije su pozvane da dostave što je moguće više pomoći u ovu regiju.

IUMS je također pozvao i predstavnike medija da učine ono što je neophodno kada su u pitanju dešavanja u Mijanmaru.

Generalni sekretar IUMS-a Ali Al-Karadagi pozvao je da se spase muslimani Arakana. On je također pozvao da se na sutrašnjim hutbama govori o dešavanjima u Mijanmaru, te da se nakon namaza održe i protesti solidarnosti.

“U Arakanu su hiljade civila ubijene ili primorane da napuste svoje domove. To je sramota za cijeli svijet. Muslimani Arakana su naša braća po vjeri, a izloženi su nemilosrdnim napadima. Spasite ih”, poručio je Al-Karadagi.

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice jučer je objavio da je broj muslimana Arakana koji je izbjegao u Bangladeš dostigao broj od 146.000.

Podsjećamo da je Islamska zajednica u BiH pokrenula formiranje Odbora za podršku narodu Rohingya, koji će raditi na upoznavanju bosanskohercegovačke javnosti sa genocidom nad narodom Rohingya i prikupljanju pomoći za stradalnike.

Radio BIR/TRT

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB