Izraelske vlasti srušile dio šehidskog mezarja u Istočnom Jerusalemu Istaknuto

11 Sep 2017
Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Izraelske vlasti su u ponedjeljak ujutro srušile dio šehidskog mezarja u blizini Starog grada u Istočnom Jerusalemu, prije nego su ih zaustavili lokalni stanovnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Mustafa Abu Zahra, predsjednik lokalne nevladine organizacije posvećene zaštiti muslimanskih mezarja na području Istočnog Jerusalema, istakao je da je buldožer izraelskih vlasti rano ujutro stigao na pomenuto područje i srušio dio istočnog zida groblja.

"Buldožer je rušio zid prije nego su ga zaustavili lokalni stanovnici", kazao je Abu Zahra za Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, u muslimanskom groblju u Istočnom Jerusalemu se nalaze posmrtni ostaci od oko 400 muslimana koji su poginuli u arapsko-izraelskom ratu iz 1967. godine.

"Prije okupacije grada 1967. godine, lokalno vijeće Jerusalema je odredilo da na ovom mjestu bude muslimansko groblje", rekao je Abu Zahra.

Ipak, istakao je kako izraelske vlasti sada žele da groblje pretvore u park za, kako je rekao, izraelske jevreje.

Dodao je da njegova nevladina ogranizacija planira pokrenuti tužbu protiv odluke da se muslimansko groblje pretvori u park.

Izrael je 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem, a 1980. su aneksirali čitav grad, tvrdeći da je to "vječna prijestolnica" nove jevrejske države.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo