Erdogan: Turska može "u svakom trenu" zatvoriti granicu sa sjevernim Irakom

19 Okt 2017

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da Ankara može zatvoriti svoju granicu sa sjevernim Irakom "svakog trena" nakon što je zatvorila zračni prostor u regiji, javile su u četvrtak novine Hurriyet, ponavljajući prijetnju turskog čelnika nakon što su irački Kurdi glasali za nezavisnost.

- Potpuno smo zatvorili naš zračni prostor za regionalnu vladu u sjevernom Iraku - navele su novine Erdoganove riječi novinarima u avionu u kome se vraćao iz posjete Poljskoj.

- Razgovori se nastavljaju o onome što će biti učinjeno po pitanju kopnene granice. Mi još nismo zatvorili granične kapije, ali bi se to moglo desiti svakog trena - dodao je.

Turska je objavila u ponedjeljak da je zatvorila zračni prostor za poluautonomnu kurdsku regiju i saopćila je da će raditi na kontroli glavnog graničnog prelaza u regiju s centralnom iračkom vladom.

Granični prijelaz Habur glavna je tranzitna tačka između Turske i iračke poluautonomne kurdske regije.

Referendum od 25. septembra na kome su Kurdi u sjevernom Iraku ogromnom većinom glasali u korist nezavisnosti izazvao je uzbunu u Bagdadu, iračkim susjedima i zapadnim silama, od kojih svi strahuju da bi to glasanje moglo izazvati novi sukob u regiji.

Kurdse Pešmerga snage nakon toga su se povukle na pozicije u sjevernom Iraku koje su držale u junu 2014., u reakciji na napredovanje iračke vojske u regiji nakon referenduma, saopćio je u srijedu visoki irački zapovjednik.

Ankara, koja se bori protiv trodecenijske pobune na većinski kurdskom jugoistoku Turske, strahuje da bi nezavisna kurdska država mogla povećati separatističke napetosti u zemlji, prenosi Reuters.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo