Logo
Print this page

Erdogan: Turska može "u svakom trenu" zatvoriti granicu sa sjevernim Irakom

, Published in Svijet

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da Ankara može zatvoriti svoju granicu sa sjevernim Irakom "svakog trena" nakon što je zatvorila zračni prostor u regiji, javile su u četvrtak novine Hurriyet, ponavljajući prijetnju turskog čelnika nakon što su irački Kurdi glasali za nezavisnost.

- Potpuno smo zatvorili naš zračni prostor za regionalnu vladu u sjevernom Iraku - navele su novine Erdoganove riječi novinarima u avionu u kome se vraćao iz posjete Poljskoj.

- Razgovori se nastavljaju o onome što će biti učinjeno po pitanju kopnene granice. Mi još nismo zatvorili granične kapije, ali bi se to moglo desiti svakog trena - dodao je.

Turska je objavila u ponedjeljak da je zatvorila zračni prostor za poluautonomnu kurdsku regiju i saopćila je da će raditi na kontroli glavnog graničnog prelaza u regiju s centralnom iračkom vladom.

Granični prijelaz Habur glavna je tranzitna tačka između Turske i iračke poluautonomne kurdske regije.

Referendum od 25. septembra na kome su Kurdi u sjevernom Iraku ogromnom većinom glasali u korist nezavisnosti izazvao je uzbunu u Bagdadu, iračkim susjedima i zapadnim silama, od kojih svi strahuju da bi to glasanje moglo izazvati novi sukob u regiji.

Kurdse Pešmerga snage nakon toga su se povukle na pozicije u sjevernom Iraku koje su držale u junu 2014., u reakciji na napredovanje iračke vojske u regiji nakon referenduma, saopćio je u srijedu visoki irački zapovjednik.

Ankara, koja se bori protiv trodecenijske pobune na većinski kurdskom jugoistoku Turske, strahuje da bi nezavisna kurdska država mogla povećati separatističke napetosti u zemlji, prenosi Reuters.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB